Detectar a temps el glaucoma, clau per evitar la ceguesa irreversible dels pacients

Detectar a temps el glaucoma, clau per evitar la ceguesa irreversible dels pacients
Raquel Moreno Escudero
13/03/2024 - 11:36

Badalona - La detecció precoç del glaucoma és clau per evitar la ceguesa irreversible dels pacients. Així ho alerten des de la Unitat de Glaucoma de l'Hospital Germans Trias i Pujol coincidint amb la Setmana Mundial del Glaucoma, que se celebra del 10 al 16 de març. El centre sanitari treballa amb d'altres hospitals terciaris de Barcelona per a fer una diagnosi dels casos i poder detallar la incidència de la malaltia, que a partir dels 40 anys és d'un 2,5%. Aquestes dades però no són del tot representatives, ja que el 50% de la població desconeix que la pateix.

glaucoma hgtp 7

El glaucoma és una malaltia ocular que afecta el nervi òptic. Pot arribar a produir ceguesa i molts dels que la pateixen no ho saben fins que perden la visió. Això passa perquè el glaucoma va danyant l'ull sense cap tipus de senyal prèvia. Es calcula que a Espanya hi ha un milió de persones afectades pel glaucoma de les quals la meitat ho desconeixen. Per aquest motiu des del Germans Trias recomanen a la població fer-se revisions oftalmològiques anuals per detectar la patologia a temps, segons ha explicat el cap clínic de la Unitat de Glaucoma de l'Hospital Germans Trias i Pujol, Jordi Loscos.

glaucoma hgtp 3

L'Àlex Águila té 25 anys i li van diagnosticar glaucoma amb 8. Des d'aleshores rep un tractament amb col·liris i ja li han practicat tres intervencions per drenar els ulls de l'excés del líquid anomenat humor aquós i reduir així la pressió que pot danyar el nervi òptic. La malaltia l'impedeix conduir i molt lentament va perdent visió a la perifèria dels ulls. Águila fa una crida a la sensibilització d'aquesta patologia que no té cura i a la necessitat d'invertir més recursos per avançar en la recerca.

Si no es tracta, el glaucoma pot provocar la pèrdua total de la visió. Aquest fet converteix aquesta malaltia en la segona causa de ceguesa irreversible arreu del món.