Dones científiques: l'IGTP reflexiona sobre les desigualtats de gènere en la recerca

Dones científiques: l'IGTP reflexiona sobre les desigualtats de gènere en la recerca
Judit Larios / Anna García de Albéniz
08/02/2024 - 20:49

IGTP, Badalona - Les posicions de lideratge en l'àmbit de la ciència continuen estant ocupades, majoritàriament, per homes. Des de Can Ruti treballen per canviar aquest model, subratllant el valor afegit que aportaria a la recerca. Precisament, l'hospital ha organitzat aquest dijous un simposi per reflexionar sobre la situació de la dona en l'àmbit científic. Ho ha fet amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, que se celebra diumenge 11 de febrer.

El grup de treball de Can Ruti 'Dones per l'Equitat en la Ciència' lamenta que la recerca s'associa sobretot a figures masculines, tot i que la major part del personal investigador dels centres biomèdics són dones. Per això, la ponència ha volgut subratllar l'esforç que han de fer les dones per fer-se lloc en aquest àmbit. El 2019, els directors de les institucions de recerca al Campus de Can Ruti van signar la Declaració d'Intencions per a la Igualtat de Gènere. Des del grup de treball consideren que encara és aviat per valorar els avenços aconseguits, tot i que esperen poder fer-ho l'any vinent.

Les Dones per l'Equitat en la Ciència també demanen que els rànquings d'excel·lència incloguin altres mèrits a banda de les publicacions científiques i els nous descobriments. Així, creuen que els criteris haurien de valorar tasques com la comunicació científica o la divulgació a les escoles, ja que, defensen, també generen un impacte en la recerca.