Dos corriols petits creixen a la desembocadura del riu Besòs

Dos corriols petits creixen a la desembocadura del riu Besòs
Laia Martínez
24/08/2023 - 14:27

Sant Adrià de Besòs - La nidificació del corriol petit a la desembocadura del riu Besòs aquest estiu ha estat un èxit. Malgrat les dificultats d'eclosió dels ous, en un entorn on a vegades hi ha presència humana i animal, finalment han sobreviscut dos pollets. També han nascut altres d'aquesta espècie més amunt del riu, a tocar el barri de La Catalana de Sant Adrià de Besòs.

Imatges de Xavi Larruy

Entre plàstics, llaunes, bosses... i altres materials deixats per ciutadans que accedeixen a aquesta zona protegida, aquest juliol es van observar quatre ous de corriol petit. Des de l'any 2016 no s'havia tornat a produir una eclosió de pollets d'aquesta espècie, tot i que puntualment alguna parella ho havia intentat.

És per això que aquesta vegada es va avisar l'Ajuntament de Sant Adrià i uns agents cívics van impulsar una campanya per informar a la gent de la importància d'evitar entrar en aquest espai. Tres setmanes després, només han sobreviscut dos corriols que es mouen i s'alimenten per la part més fangosa de la desembocadura del riu.

Xavi Larruy és biòleg i ornitòleg:

El grup d'agents cívics que s'ha desplaçat per aquesta platja ha permès que una part de la població sigui conscient de la necessitat de salvaguardar aquest espai natural. Durant el mes i mig que s'ha dut a terme aquesta campanya de sensibilització, s'han registrat 450 incidències.

Sònia Guerrero és la coordinadora dels agents cívics de Sant Adrià de Besòs:

L'objectiu és que aquesta zona sigui més tranquil·la perquè alguna altra espècie d'au pugui posar ous. Però no deixa de ser petita, així que els seus esforços, expliquen, se centraran que aquest espai acabi resultant un molt bon lloc d'aturada migratòria. Perquè, a més, la desembocadura del riu Besòs és un indret singular, avisen, ja que és l'únic que hi ha en aquesta part del litoral.