Dracs i Dragons conviuran a Badalona

Dracs i Dragons conviuran a Badalona
Ferran Vinaixa / Christian Llitjós
21/03/2024 - 00:09

Badalona - Ja fa almenys 3 dècades que a Badalona hem d'explicar que els Badalona Dracs no tenen res a veure amb els Barcelona Dragons, ni als anys 90's ni en la seva refundació l'any 2020. Però aquesta afirmació està a punt de canviar...però anem a pams.


Els Badalona Dracs és el club degà del futbol americà estatal, fundat el 1987, el primer equip de l'estat en jugar un partit de futbol americà contra un rival europeu (contra Palermo Cardinals, tot just el 2023 s'ha celebrat el 35è aniversari d'aquesta efemèride), i el que compta amb més títols (11 Lligues, 7 Copes d'Espanya i 13 Copes Catalanes) i fins i tot disposa de dos subcampionats d'EFAF Cup (segona competició en importància a Europa) i dues semifinals Eurobowl, la Champions del futbol americà.

dragons1

Els Barcelona Dragons, tant en els 90's com en l'actualitat, és un projecte d'equip únic (no té planter) que funciona com a franquícia per competir, en la primera etapa en la World League i NFL Europa i actualment en la ELF (European League of Football). Als 90's no tenien res a veure un club amb l'altre, cada club/equip feia el seu camí. Amb aquesta filosofia els Dragons barcelonins van renéixer en una segona etapa, però aquest cop establerts a Reus.

dragons2

En la renascuda franquícia, però, aquesta vegada 'fitxaven' jugadors d'equips de la lliga nacional de futbol americà, uns jugadors que després, l'antic propietari dels Dragons no volia que juguessin amb els seus respectius equips (per exemple els Badalona Dracs) en els play off de lliga. Això va fer que tècnics del moment, com Óscar Calatayud, i clubs com el que ell representava, o sigui els Dracs, decidissin prescindir d'aquells jugadors que preferien jugar als Dragons, donats aquests condicionants que limitaven jugar en els clubs de tota la vida. Aquest fet va provocar que alguns d'aquests jugadors no poguessin jugar a Dracs i anessin a reforçar a rivals directes com en el 2021 va passar amb els Rookies de Barberà, que van acabar sent equips força competitius gràcies a reforços procedents de Dracs (via Dragons).

dragons4

Per la seva banda els Dragons es van refundar amb èxit, classificant-se per play off la seva segona temporada, la de 2022. En la tercera, però el projecte es va desfer. Amb Bart Iaccarino com a propietari i el mexicà Gabriel “Black” Acuña com a headcoach, l'equip va passar a jugar a Terrassa, i malgrat començar bé la temporada, van acabar-la molt malament, perdent massa partits que els van deixar fora del play off i amb Bart Iaccarino plegant tant de general manager, com de propietari de la franquícia, venent-la a un grup empresarial nord-americà, Elite Sport Equality, amb Jason Robinson com a cap visible.

dragons5

Arribem llavors al dia d'avui, amb un nou representant estatal que acaba d'aparèixer en la ELF, els Madrid Bravos, però que és un projecte que fa temps que es treballa. Un projecte que es fonamenta en implantar-se conjuntament amb els equips madrilenys ja existents, com els Black Demons de la Rozas, els Camioneros de Coslada i els Osos de Rivas-Vaciamadrid com a base, utilitzant les seves instal·lacions, estructura i fins i tot jugadors. Davant de la forta aparició d'aquesta nova franquícia, alguns jugadors formats i emblemes dels Dracs, com Raúl Cernuda o Edu Molina, s'han afegit al projecte, sobretot veient que els Dragons feien el camí invers en el final de la temporada passada i la pretemporada actual, queien en la incertesa de qui, com i on continuaria el projecte. Fa uns mesos l'actual màxim responsable de Dragons però, es va començar a moure i la idea que tenien, i encara tenen, seria imitar el model de Bravos i assentar-se a Badalona, amb el suport dels equips catalans i amb els Dracs com a base estructural, amb la complicitat de l'Ajuntament de Badalona, que veuria amb bons ulls que juguessin a l'Estadi Municipal, fet que no xoca amb els interessos dels equips que l'utilitzen, Club de Futbol Badalona o CE Seagull, ja que la temporada dels Dragons es juga durant els mesos d'estiu, just quan els altres clubs han acabat les seves lligues.

Finalment aquest dimecres dia 20 de març, els Barcelona Dragons han confirmat a instagram que tenen nova casa, un Estadi Municipal de Badalona amb una capacitat de 4170 espectadors. Un escenari immillorable per començar una nova temporada en una ciutat que té cultura de futbol americà. Un estadi que ja ha acollit un partit de competició europea i recentment la final de la Copa d'Espanya que els Black Demons de Las Rozas van guanyar als Badalona Dracs. Els Dragons, per tant, jugaran en aquest estadi i entrenaran el de la Travessera de Montigalà.