Dret a Morir Dignament, preocupada per les demores en l'aplicació de l'eutanàsia

Dret a Morir Dignament, preocupada per les demores en l'aplicació de l'eutanàsia
Àlex Sisó / ACN
25/06/2024 - 17:46

Barcelona - Dret a Morir Dignament reclama que l'eutanàsia s'apliqui sense demores als pacients autoritzats, que tots els professionals estiguin correctament informats i que els centres privats no derivin als públics els casos que els arriben. Són algunes de les demandes de l'associació en el tercer aniversari de l'aprovació de la llei de l'eutanàsia.

Malgrat no tenir dades actualitzades del 2023, Dret a Morir Dignament estima que a Catalunya hi va haver unes 220 sol·licituds, de les quals unes 110 es van aprovar. Així i tot, no totes les peticions aprovades es van dur a terme, sigui per les renúncies o perquè la persona va morir abans de l'eutanàsia. Tot i fer una valoració positiva de l'aplicació de la llei, a l'entitat li preocupa l'increment dels temps d'espera.

Cristina Vallès, presidenta de Dret a Morir Dignament.

Segons Vallès, el motiu pot ser que els professionals i administratius que han de fer els tràmits estan desbordats de feina. També creu que les oficines de promoció de l'ajuda a morir no compten amb suficients professionals i que molts metges no poden assumir les peticions perquè no poden deixar la resta de pacients. L'entitat denuncia que alguns, fins i tot, ni tramiten la petició. Des de Dret a Morir Dignament apunten que moltes residències i centres sanitaris privats deriven casos a centres públics per objecció de consciència o per estalviar-se tràmits. L'entitat va rebre el 2023 unes 2.300 demandes d'assessorament personalitzat, fins i tot de treballadors socials.