Ecologistes en Acció considera un “despropòsit complet” la proposta de moratòria de la ZBE

Ecologistes en Acció considera un “despropòsit complet” la proposta de moratòria de la ZBE
Jordi Ribàs
11/10/2023 - 19:30

Badalona - Tota la població de Catalunya ha estat exposada aquest estiu a nivells de contaminació per ozó que sobrepassen les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut. Així ho indica el darrer informe d'Ecologistes en Acció, entitat que reclama reduir el trànsit rodat i que critica durament la proposta del govern badaloní d'aplicar una moratòria a la zona de baixes emissions.

Durant la primavera i especialment l'estiu, els nivells d'ozó s'han situat per sobre dels límits recomanats per l'OMS. De fet, encara que hi ha hagut una lleugera millora comparat amb els deu anys anteriors, aquest 2023 s'ha superat una vintena de vegades el llindar de 120 micrograms d'ozó per metre cúbic, fet que ha obligat a la Generalitat ha informat la població d'aquests episodis, principalment a Tarragona i Barcelona, inclosa Badalona. Així ho ha apuntat Dídac Navarro, tècnic de projectes d'Ecologistes en Acció, entrevistat al BDN360º.

Per reduir els nivells de contaminació atmosfèrica, Ecologistes en Acció reclamen més iniciativa als governs. En aquest sentit, veuen amb bons ulls l'aplicació de Zones de Baixes Emissions perquè, apunten, cal disminuir el trànsit motoritzat. Per aquesta raó critiquen durament la proposta de moratòria de tres anys feta pel govern badaloní. Una ocurrència que defineixen com a “un despropòsit complet”.

A banda del trànsit, també assenyalen altres focus d'emissions contaminants com l'aeroport del Prat, el port de Barcelona i les indústries de l'àrea metropolitana.