Efectuat el desnonament de Calderón de la Barca: 8 famílies desallotjades, una persona traslladada pel SEM i l'edifici tapiat

Efectuat el desnonament de Calderón de la Barca: 8 famílies desallotjades, una persona traslladada pel SEM i l'edifici tapiat
Sara Nicolás/ Raquel Moreno
15/12/2023 - 15:21

Badalona, La Salut - Matí intens el que s'ha viscut aquest divendres al carrer Calderón de la Barca, número 79, on 8 famílies han estat finalment desallotjades de l'edifici on vivien, declarat en estat ruïnós. El desnonament estava previst cap a les 10 del matí, però a primera hora, a les 7, ja hi havia manifestants convocats pel sindicat de l'habitatge de Badalona que s'amuntegaven a la porta de l'immoble per evitar el llançament. Aquest migdia, però, l'edifici ja ha estat tapiat després de fer efectiu el desnonament.

Un total de 5 unitats ARRO dels Mossos d'Esquadra i agents de la Guàrdia Urbana de Badalona es desplaçaven fins al lloc dels fets abans de les 8 del matí. Durant tota la jornada s'han arribat a concentrar més d'un centenar de persones i s'han viscut alguns moments de tensió, com ara càrregues policials quan alguns manifestants han llençat objectes contra la policia. La comitiva judicial s'ha negat a negociar amb les entitats socials per intentar frenar o posposar aquest desnonament i ha avisat que s'executaria.

Ja a les 11 del matí sortien els primers veïns amb bosses plenes amb els pocs objectes personals que han pogut recollir de casa seva. Alguns han hagut de ser atesos pel servei d'emergències mèdiques perquè han patit atacs d'ansietat. Un cop executat el desnonament, els veïns, acompanyats de les entitats, s'han adreçat fins als serveis socials de la ciutat, ubicats a l'edifici municipal del Viver. Allà se'ls oferiran tres nits al Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), però les entitats, com la Plataforma Sant Roc Som Badalona, reclamen al govern una alternativa habitacional.

desnonament calderon barca arro

L'oposició, a excepció del Partit Socialista, també reclama al govern d'Albiol una alternativa habitacional per aquestes famílies. Des de Guanyem, ERC i Badalona En Comú Podem reiteren el seu rebuig a les declaracions de l'alcalde on acusa els afectats que ja han estat desnonats de persones que generaven conflictes al barri. A partir de dilluns, el drama d'aquestes famílies s'agreuja, ja que se'ls acaba la seva estada al CUESB i no tenen cap altra alternativa.

Els afectats denuncien Xavier Garcia Albiol als jutjats

Els veïns desnonats s'han desplaçat aquest divendres als Jutjats de Badalona, on han registrat un gruix de denúncies contra Xavier Garcia Albiol per intromissió il·legítima al dret a l'honor. Ho han fet arran de les declaracions que l'alcalde ha fet recentment a les xarxes socials, acusant les famílies d'ocupes conflictius. Els afectats asseguren que Albiol menteix i titllen la seva actitud de racista i xenòfoba. Reclamen que l'alcalde rectifiqui les seves paraules i que els serveis socials no els donin l'esquena. Els afectats han acceptat passar tres nits al CUESB, però temen no tenir un sostre a partir de dilluns. La Plataforma d'Entitats Badalona Acull preveu reunir-se durant el cap de setmana per aconseguir trobar solucions i oferir suport a les famílies.