El badaloní Marc Orts s'endú el seu setè Goya pel so de 'La sociedad de la nieve'

El badaloní Marc Orts s'endú el seu setè Goya pel so de 'La sociedad de la nieve'
Judit Larios / Anna García de Albéniz
12/02/2024 - 13:18

Valladolid - El badaloní Marc Orts ha guanyat el seu setè premi Goya pel so de 'La sociedad de la nieve'. Un guardó que també ha recollit la montgatina Laura Pedro pels efectes especials de la mateixa pel·lícula. Agraït i satisfet però amb els peus a terra. Així es mostra el tècnic de so, qui assegura que és molt conscient de la situació i que s'ha de seguir treballant per mantenir l'excel·lència.

El film de J. A. Bayona va arrasar en la gala de l'Acadèmia de Cinema espanyola amb dotze dels tretze premis als quals optava, entre ells els de millor direcció i millor pel·lícula. De fet, es va convertir en la tercera producció més distingida de la història dels Goya. A 'La sociedad de la nieve' només se li va escapar el premi a millor guió adaptat, que va rebre el film d'animació 'Robot dreams', de Pablo Berger. Marc Orts qualifica l'experiència de «preciosa» i explica que va ser una nit molt bonica envoltat de la seva família. Així ho ha compartit en una entrevista al Badalona Matí.

El premi a millor so va reconèixer «l'equilibri perfecte entre el silenci i el soroll» de la pel·lícula. El veí de Badalona s'ha convertit en tot un referent pel que fa a la producció de so. Els més de 25 anys en la professió així ho avalen.

Orts assegura que aquests guardons s'han de celebrar com a recompensa per la feina feta però que no s'ha de perdre l'horitzó. De fet, explica que malgrat el premi, sempre té en ment la propera producció perquè surti millor que l'anterior. Ara l'equip ja té la mirada posada als Oscars, que tindran lloc el proper 11 de març, on 'La Sociedad de la Nieve' està nominada a millor maquillatge i perruqueria, així com també com a millor pel·lícula internacional. Orts confia que el film de Bayona podria endur-se l'estatueta en aquesta segona categoria.

La montgatina Laura Pedro també va ser reconeguda pels efectes especials de la mateixa pel·lícula. L'Acadèmia de Cinema Espanyol va valorar que els tècnics de 'La sociedad de la nieve' van intervenir en un miler de plans del film, més del triple del que és habitual. La cerimònia de premis es va celebrar dissabte a la nit a Valladolid.

A banda de 'La sociedad de la nieve', la coproducció catalana '20.000 espècies d'abelles', d'Estíbaliz Urresola, es va emportar tres estatuetes i 'Robot dreams', dues.