El Banc de Sang i Teixits de Badalona vol aconseguir 400 donacions de plasma més de les habituals

El Banc de Sang i Teixits de Badalona vol aconseguir 400 donacions de plasma més de les habituals
Sara Nicolás
03/10/2023 - 14:33

Badalona - 1.900 donacions, 400 més de la mitjana anual, és l'objectiu que s'han fixat des del Banc de Sang i Teixits de Badalona per assolir el Repte d'Or, una nova campanya per triplicar en tres anys les donacions de plasma. A Catalunya, només s'obté un terç del plasma que es necessita per fer transfusions i elaborar medicaments.

REPTE D'OR DONACIÓ PLASMA

A Badalona els índexs de fidelització mostren que els donants del Banc de Sang i Teixits fan una mitjana de dues donacions a l'any. Unes xifres que s'han proposat augmentar a través d'aconseguir incrementar el nombre de donacions de plasma. Es tracta d'un procés que consisteix en una punxada però amb una major durada que la donació de sang. La diferència, però, és que només es recull el plasma, fet que permet que la sang torni a l'usuari i la recuperació sigui més ràpida. Àgueda Ancochea és la Directora del Banc de Sang i Teixits a l'Hospital Germans Trias i Pujol.

La donació de plasma és d'entre 40-60 minuts, però en tractar-se de la part aquosa de la sang, la recuperació de l'organisme és molt ràpida. Fet que permet donar cada 15 dies.

BANC DE SANG

El Banc de Sang i Teixits de l'Hospital Germans Trias i Pujol va tancar l'agost amb un total de 1.200 donacions de plasma. D'aquesta forma, les previsions són bones de cara a arribar al desembre amb l'objectiu assolit. El repte real és aconseguir l'autosuficiència a Catalunya. És a dir, recaptar tot el plasma que es necessita per elaborar hemoderivats i fer transfusions.