Badalona - Cada any, a Catalunya cada llar llença 61 quilos d'aliments, mentre que el nombre de famílies en situació de vulnerabilitat no para de créixer. Per combatre aquest fenomen, el Banc dels Aliments treballa des de fa 35 anys recuperant aquests productes, fent-los arribar a aquells que més ho necessiten i transformant-los en àpats saludables o potets de verdures. Amb l'objectiu de potenciar aquest vessant de la seva feina, l'entitat ha posat en marxa una campanya per captar més empreses que vulguin cedir els seus excedents o col·laborar donant a aquests productes una segona vida.
'Recuperem i transformem aliments en àpats' busca captar noves empreses que vulguin sumar-se a la causa i conscienciar la societat en general. Elisabet Viladomiu, directora del Banc dels Aliments, ha explicat que “combatre el malbaratament és una part molt important de la missió de l'entitat”. Ha assegurat que aquesta és una feina que el Banc desenvolupa des de fa més de tres dècades i ha detallat que, de les 18.300 tones d'aliments que l'entitat va distribuir el 2023, el 60% van ser aliments recuperats.
En aquest sentit, ha destacat que es tracta de productes que van distribuir-se a través d'alguna de les 331 entitats socials amb què col·labora, i ha concretat que aquests productes van arribar a prop de 130.000 persones en situació de vulnerabilitat.
Pel que fa a la transformació, l'entitat té convenis amb diverses empreses, com Fundació Espigoladors, per convertir els excedents agrícoles en liquats, purés infantils i conserves.
La fundació també disposa d'una empresa d'inserció laboral i transformació alimentària que s'anomena És-imperfect, amb un obrador ubicat al Prat del Llobregat (Baix Llobregat). A l'espai, hi treballen persones en risc d'exclusió social que a partir de fruites i verdures de proximitat descartades del circuit comercial per ser imperfectes, per caigudes de preus o per excedents de producció, elaboren conserves vegetals, cremes, melmelades, salses, patés i sofregits. Durant el 2023 És-imperfect va transformar 144.233 conserves vegetals pel Banc dels Aliments i enguany ja ha elaborat 132.597 unitats.