El bàsquet com a eina per educar en valors

El bàsquet com a eina per educar en valors
Montse López
20/11/2023 - 19:09

Sant Adrià de Besòs - 'Hem estat jugant al tres en ratlla i fent llançaments a cistella, el que m'agrada del bàsquet és que fem grups i ens ho passem molt bé'. És la Mariama, fa cinquè de primària a l'escola Cascavell de Sant Adrià de Besòs i està aprenent a jugar a bàsquet. Ho fa en l'activitat extraescolar que proporciona The Ricky Rubio Foundation a través del projecte Community Team. Un programa social que ofereix a alumnat en risc d'exclusió social l'accés a un esport que els ensenya molt més que jugar a bàsquet: els ajuda a adquirir competències per al seu dia a dia.

El treball en equip, la presa de decisions, el respecte o la gestió de les emocions són alguns dels valors que es treballen durant una hora d'entrenament setmanal. Aquest dilluns, Dia Mundial de la Infància, ha estat el torn dels alumnes de cinquè. Comencen la sessió berenant perquè també se'ls inculquen hàbits saludables. Per això, l'Aleix Camps, l'entrenador, els ofereix plàtans i pomes.

Fundació Ricky Rubio Escola Cascavell Sant Adrià berenar

Ell serà l'encarregat de dirigir la sessió. A través de diversos jocs, els nens i nenes aprenen a jugar a bàsquet al mateix temps que treballen la comunicació i la col·laboració entre ells. 'Quan preparo els entrenaments intento implementar en jocs ja coneguts dins del bàsquet aquest valor afegit perquè després ho extrapolin a la seva vida diària', diu l'Aleix. Té 21 anys i juga a bàsquet des de ben petit. 'No és només entrenar, puc ajudar a gent que no ho ha tingut tan fàcil com nosaltres a introduir-se en aquest esport que tan m'agrada, ho gaudeixo molt, la veritat', afegeix.

L'entrenament acaba amb 'la capsa dels sentiments'. Tots els alumnes han d'escriure en un paper allò que han sentit, sigui bo o dolent. Sense dir el nom de ningú, servirà per posar en comú quines són les seves preocupacions i poder treballar amb ells les emocions o sensacions que viuen durant el dia.

Fundació Ricky Rubio Escola Cascavell Sant Adrià capsa de les emocions

Per al director de l'escola Cascavell, Francesc Cortacans, el Community Team és tot un èxit. 'Per a nosaltres significa poder oferir als nostres alumnes la possibilitat d'introduir-los en un esport, amb ordre, ben estructurat', explica, ja que, per la seva situació socioeconòmica, segurament ho tindrien molt difícil.

Aquest programa de bàsquet social de The Ricky Rubio Foundation es desenvolupa des de tercer de primària fins a sisè. A més de Sant Adrià de Besòs, també es du a terme al barri del Raval de Barcelona, a Mataró o a Girona, entre d'altres municipis.