El català, a la corda fluixa entre la població més jove

El català, a la corda fluixa entre la població més jove
Anna García de Albéniz
23/01/2024 - 14:11

Badalona - La presència del català cau entre la població més jove. El seu ús se situa actualment en un 25% en la franja d'entre 15 i 34 anys , mentre que el 2007 es trobava en el 43%. Segons la Plataforma per la Llengua cal incidir en els nous formats de consum com les xarxes socials i els videojocs. Precisament demà, dimecres, l'entitat presentarà un informe sobre la incidència del català en esplais i caus de Catalunya.

Aquestes són dades extretes de la darrera enquesta elaborada pel Departament de Drets Socials durant el primer semestre del 2022. Plataforma per la Llengua atribueix el descens de 18 punts en els nous hàbits de consum dels joves. I es que, destaquen, calen campanyes per normalitzar l'ús del català especialment en l'entorn digital. Susana Pérez, membre de l'executiva de l'entitat, apunta que l'actual oferta lingüística a les plataformes digitals, les xarxes socials i els videojocs margina el català. D'aquesta manera, diu, el jovent repeteix conductes i patrons allunyats de la llengua. I es que, per afavorir l'ús del català, assegura que és bàsic conèixer com es comuniquen els joves per adaptar-se als nous llenguatges.

Tot i així, l'entitat assenyala que cal treballar també en d'altres àmbits com ara el laboral, el formatiu i el social. I es que han detectat, per exemple, que s'han d'impulsar actuacions perquè els joves mantinguin l'ús del català en l'entorn familiar i a l'hora de l'esbarjo en els centres educatius.