El forense confirma que les descàrregues Taser van ser un factor rellevant de la mort d'un home a Badalona el 2021

El forense confirma que les descàrregues Taser van ser un factor rellevant de la mort d'un home a Badalona el 2021
Susana Soldado / Laura Valverde
25/06/2024 - 15:49

Badalona - Pas endavant en la resolució del cas de la persona morta per una pistola TASER a Badalona el novembre de 2021. Aquest dimarts han declarat la família de la víctima i el forense, qui ha acreditat que l'Antonio va morir a causa de les repetides descàrregues elèctriques que li va aplicar un agent dels Mossos d'Esquadra.

Per a les advocades de l'acusació particular, amb la declaració de la família es fa un primer pas en el procés de reparació i justícia del veí de Badalona mort per una pistola TASER. La família ha insistit que va trucar a emergències perquè la víctima pogués rebre atenció mèdica, ja que patia un brot psicòtic. En comptes d'una ambulància, hi van acudir agents de la policia autonòmica.

Segons que expliquen les advocades Mireia Salazar i Sònia Olivella, tant els fabricants d'aquest tipus d'armes com Amnistia internacional han acreditat que hi ha determinats factors de risc amb l'ús de les pistoles TASER. No recomanen aplicar descàrregues en persones amb agitació per salut mental, cardiopaties, o aquelles que han consumit alcohol, drogues o medicaments. Afegeixen que, de les prop de 160 vegades que els Mossos d'Esquadra l'han feta servir entre setembre de 2018 i febrer de 2023, en la meitat dels casos ha estat en persones en situació d'agitació o que estaven sent ateses per una emergència mèdica. És per això que veuen inacceptable l'anunci de l'Ajuntament de Barcelona d'incorporar aquestes armes al cos de la policia local.

Les declaracions d'aquest dimarts formen part de les diligències que s'estan fent des dels jutjats de Badalona per esclarir l'actuació dels Mossos d'Esquadra. Manca per rebre una auditoria per part de la policia autonòmica que determini si era necessari l'ús de la pistola TASER en aquest cas i quantes vegades es va descarregar sobre el cos de la víctima.