El Freaky arriba a la majoria d'edat

El Freaky arriba a la majoria d'edat
Redacció
25/08/2023 - 12:48

Badalona - Ara fa divuit anys, un espai dedicat al món del còmic es feia un forat a la graella de Televisió de Badalona: This is Not Another Freaky TV Show (el Freaky, pels amics). El periodista David González i l'il·lustrador Toni Benages, ambdós de Badalona, posaven en marxa un projecte únic en aquell moment que va néixer a la televisió local, va fer el salt a tot Catalunya a través de La Xarxa, es va convertir després en un canal d'stream, més tard en un pòdcast de Ràdio Ciutat de Badalona i, finalment, amb la pandèmia, va esdevenir un projecte totalment en línia amb un canal de YouTube i un bloc.

foto toni FREAKY OK
Toni Benages en una imatge del canal de YouTube

En tots aquests anys, l'esperit no ha canviat: explicar el còmic de manera entenedora. Precisament amb aquesta voluntat, el març de 2020, en ple confinament, Toni Benages va començar a penjar als canals de YouTube del mateix Freaky i de Badalona Comunicació ressenyes de còmics, i ja en porta més de 600, a més d'entrevistes i altres tipus de continguts:

La gràcia és que no ens centrem en un tipus de còmic, fem una mica de tot. A més, és un canal de YouTube que es fa en català, que potser és una rara avis.

En aquests divuit anys, el mercat nacional del còmic ha experimentat molts canvis, des de la revolució de la novel·la gràfica a les supervendes actuals del manga. El que abans era un nínxol reduït per a un públic especialitzat, s'ha convertit en un producte per a tota mena de públic. David González: 'Ens agrada pensar que hem aportat el nostre granet de sorra a tot plegat'.

Quan vam començar, les xarxes socials i Internet no tenien l'abast actual, i el nostre programa era una finestra única a una realitat cultural en eclosió. Després hem fet moltes coses, però molta gent encara ens recorda pel Freaky.

Pels micròfons del Freaky van passar primeres figures del novè art com Hiroshi Hirata, Camille Jourdy, Rubén Pellejero, Kim o Paco Roca. De fet, les seves entrevistes encara es poden veure al seu canal de YouTube, on, des de l'any 2011, han penjat un miler de vídeos. També mantenen actiu un bloc on es poden trobar des de ressenyes de còmics a articles sobre cultura pop.

foto david hirata FREAKY
David González amb el mangaka Hiroshi Hirata, l'any 2011