El Germans Trias desenvolupa algoritmes d'intel·ligència artificial que permeten millorar el diagnòstic de càncer de mama

El Germans Trias desenvolupa algoritmes d'intel·ligència artificial que permeten millorar el diagnòstic de càncer de mama
Raquel Moreno Escudero
01/02/2024 - 15:26

Badalona - L'Hospital Germans Trias i Pujol, juntament amb d'altres hospitals de l'Institut Català de la Salut, ha desenvolupat 4 algoritmes d'intel·ligència artificial que han permès millorar el diagnòstic de càncer de mama. 6 centes pacients dels hospitals de l'ICS ja s'han pogut beneficiar i rebre tractaments personalitzats. Els professionals sanitaris treballen ara per aplicar aquesta tecnologia en el diagnòstic de càncer de pulmó.

algoritmes hgtp 9

Els algoritmes s'han fet a partir de la quantificació de quatre biomarcadors presents en els teixits i les cèl·lules per identificar valors tumorals. Dades que a través de la intel·ligència artificial permeten que el recompte dels biomarcadors sigui més ràpid i segur, i que afavoriran un tractament més ajustat per als pacients. Pedro Luis Fernández és el cap del servei d'Anatomia Patològica de l'Hospital Germans Trias i Pujol.

Els algoritmes ens ajuden a ser molt més precisos, ràpids i fiables en els diagnòstics

algoritmes hgtp 3

Aquests avenços se sumen a la digitalització de les mostres microscòpiques de teixits i cèl·lules que el Germans Trias fa des d'aproximadament 2 anys. Un procés que permet la substitució dels microscopis per pantalles d'alta resolució i que facilita que la xarxa d'hospitals de l'ICS puguin compartir imatges d'alta precisió cel·lular. Ho ha explicat la patòloga del servei d'Anatomia Patològica de l'Hospital Germans Trias i Pujol, Laura Ponts.

Compartir les mostres amb d'altres professionals ens ajuda a millorar la qualitat assistencial dels pacients

El Germans Trias digitalitza un miler de mostres diàriament. La primera part del procés però no ha canviat, i és que es tracta d'un treball manual que consisteix en el tall de les cèl·lules, tenyint-les i muntant les làmines per a ser analitzades.

algoritmes hgtp 6