El Govern crea un grup d'experts per combatre les violències sexuals entre menors

El Govern crea un grup d'experts per combatre les violències sexuals entre menors
Susana Soldado
04/07/2023 - 14:53

Badalona - La Generalitat crearà un grup d'experts independents per combatre la violència sexual entre menors i adolescents. Així ho ha acordat l'executiu català després dels diferents casos d'agressions sexuals amb menors inimputables implicats. L'objectiu del govern, segons ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, és la tolerància 0 davant aquests tipus de violència.

Quina serà la feina del grup d'experts?

El grup de treball estarà format per 10 persones vinculades a la protecció de la infància i l'adolescència, el dret, l'educació i les violències sexuals. Entre ells destaca Vicky Bernadet, de la Fundació Bernadet, referent en la lluita contra els abusos sexuals infantils; l'advocada experta en gènere, Carla Vall; també sexòlogues, catedràtics en Neuroeducació, i professionals vinculats a l'atenció i reparació a la víctima del departament de Justícia.

En un període de tres mesos, el comitè d'experts hauran de preparar un informe amb recomanacions que serveixin a la DGAIA per revisar i actualitzar el programa «Educant en la responsabilitat» que treballa la prevenció, el seguiment i la rehabilitació de menors de 14 anys que hagin comès una agressió sexual. El 2022 més de 1000 menors van seguir el programa, d'aquests més d'un centenar va fer-ho per fets contra la llibertat sexual.

Increment de denúncies

Des de l'executiu català no creuen que l'increment de denúncies d'agressions sexuals comeses entre menors sigui conseqüència d'un augment de la violència a la societat. Plaja defensa que el treball de detecció i prevenció fa que la població denunciï més.

Comissions territorials Barnahus

Sobre aquesta mateixa qüestió, el Govern ha indicat que accelerarà la posada a punt dels Barnahus, per a l'abordatge integral dels abusos sexuals contra la infància i l'adolescència. També avançaran en el termini d'un mes la creació de les comissions territorials als 12 municipis on s'instal·larà aquest nou servei integral, entre els quals Badalona. En un acte celebrat avui la directora general d'Atenció a la Infància, Esther Cabanes, ha defensat la prioritat de donar atenció a les víctimes.