El govern espanyol opta per un model homogeni d'índex de preus del lloguer i descarta la proposta de la Generalitat

El govern espanyol opta per un model homogeni d'índex de preus del lloguer i descarta la proposta de la Generalitat
Àlex Sisó / ACN
27/02/2024 - 19:05

Badalona - El govern espanyol aplicarà un model homogeni en l'índex de preus pel lloguer a tot l'Estat a partir del 13 de març. D'aquesta manera, el ministeri d'Habitatge descarta la petició de la Generalitat de tenir indicador propi. L'Estat, però, sí que preveu respectar la llista de 140 municipis considerats tensats pel govern català, entre els quals es troba Badalona. La Generalitat, qui també reclamava un preu de referència fix, s'ha mostrat disconforme amb la decisió.

El secretari d'Habitatge i Agenda Urbana, David Lucas, ha indicat que el sistema de preus estatal segueix un mètode científic i deriva dels acords que van propiciar la llei estatal de dret a l'habitatge. Ha destacat que entre els experts consultats, també hi ha les veus dels tècnics de la Generalitat de Catalunya. Lucas ha indicat que el model homogeni estatal en l'índex de preus al lloguer s'ha publicat aquest dimarts al web del ministeri d'habitatge. Posteriorment, es publicarà la llista de zones tensades de les comunitats que ho hagin demanat. Un grup, a hores d'ara, integrat únicament per Catalunya.

Per la seva banda, la portaveu del Govern de la Generalitat, Patrícia Plaja, ha criticat que l'executiu espanyol hagi decidit aplicar un model homogeni en l'índex de preus pel lloguer a tot l'Estat i es descarti, així, la petició catalana de tenir indicador propi.

Recordem que dilluns, la consellera de Territori, Ester Capella, va viatjar a Madrid per negociar l'aplicació de la proposta catalana d'índex de preus. Des de la Generalitat argumenten que el mercat de l'habitatge és diferent a cada territori, de manera que les mesures que s'hi apliquen també ho poden ser. A més, lamenten que el sistema espanyol incorpori un 'rang' de preus màxims i mínims, donant marge així als propietaris a posar el preu més car. La proposta catalana, en canvi, oferia únicament un preu a les zones tensades.