El ple aprova abandonar l'Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública

El ple aprova abandonar l'Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública
Judit Larios / Raquel Moreno
06/02/2024 - 00:26

Badalona - Un dels punts del ple municipal de febrer que ha generat més debat ha estat l'aprovació de la baixa voluntària de l'Ajuntament de Badalona com a membre de l'Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública. Amb tots els grups de l'oposició en contra, el govern local s'ha compromès a destinar els diners que s'estalviaran a fer front a la sequera.

L'executiu popular ha recordat que la ciutat no pot municipalitzar el servei d'aigua a curt termini perquè la seva gestió està lligada a l'AMB fins a l'any 2047. Per això, ha justificat que formar-ne part és un 'malbaratament de diners', tenint en compte que té un cost anual de 6.400 euros. Un cost que, pels socialistes, no és prou elevat perquè sigui una excusa. El regidor del PSC Christian Carneado ha defensat que Badalona hauria d'estar representada a l'associació davant l'evolució dels models de consum d'aigua pel canvi climàtic.

ERC, Guanyem i Badalona En Comú Podem han coincidit a assenyalar que els municipis amb una gestió pública de l'aigua tenen un servei més eficient. Així, han criticat que el govern aposti per enriquir, diuen, l'empresa privada Aigües de Barcelona. La portaveu dels comuns, Rosa Trenado, ha considerat que el fet que una quarantena de municipis formin part de l'associació avala la necessitat de formar-ne part.

L'alcalde Xavier Garcia Albiol ha acusat d'incoherents els grups de l'oposició. Ha recordat que és l'AMB qui decideix concedir la gestió de l'aigua a Agbar i que, precisament, la junta de govern de l'ens està presidida pel PSC, En Comú Podem i ERC. Albiol ha deixat la porta oberta a què Badalona torni a ser membre de l'associació, tot i que ha passat la pilota a l'oposició.

Els convido que presentin una moció a l'AMB. Si la presenten dient que els grups del govern de l'AMB demanen que els ajuntaments de l'àrea metropolitana s'adhereixin a l'associació, [...] nosaltres ens hi tornem a afegir.

Els Verds de Badalona han demanat la paraula al ple i han denunciat que l'objectiu d'Agbar és lucrar-se. Segons l'associació, ho fa encarint els rebuts de l'aigua o bé oferint un servei deficitari.