El govern local es compromet a facilitar pingüins a les escoles bressol municipals al juliol

El govern local es compromet a facilitar pingüins a les escoles bressol municipals al juliol
Judit Larios / Sara Nicolás / Jordi Ribàs
04/06/2024 - 00:45

Badalona - Les escoles bressol municipals disposaran de 35 aparells mòbils de climatització, coneguts com a pingüins, a principis de juliol com a tard. Així ho ha garantit el govern local en el ple municipal d'aquest dilluns, dia en què precisament s'ha licitat la compra de les màquines. Amb aquest compromís, l'executiu responia a la moció presentada per tots els grups de l'oposició per reclamar la climatització integral d'aquests centres i que ha estat aprovada per unanimitat.

Els pingüins són una solució provisional mentre no es duu a terme la climatització integral de cadascuna de les escoles bressol. Segons ha detallat el govern local, l'actuació definitiva requerirà més temps perquè no es limita a la compra d'aparells d'aire condicionat. Així, ha assenyalat que algun dels centres podria tenir enllestida la instal·lació de la climatització integral abans de l'estiu vinent. Tot i això, ha admès que no serà en tots cinc.

Des de l'oposició, els socialistes han posat en dubte que els pingüins arribin a temps aquest curs tenint en compte la data en què s'ha licitat la compra dels aparells. Per la seva banda, ERC li ha recordat a Albiol que durant la campanya electoral del 28-M va prometre que engegaria la climatització dels centres educatius al juliol si era alcalde. Un retret que el govern local ha retornat als grups de l'oposició per no haver-ho fet en els seus respectius mandats. La presidenta de Badalona en Comú Podem, Aïda Llauradó, li ha etzibat que és el PP qui té el pressupost i la majoria absoluta per tirar-ho endavant.

Al ple també hi ha intervingut una portaveu de les famílies afectades, qui ha assenyalat que els pingüins els permetran pal·liar la calor durant només dues setmanes, ja que les escoles bressol estan obertes fins al 19 de juliol. Així, ha advertit que prendran mesures legals si algun infant pateix problemes de salut derivats de les altes temperatures a les aules.

Manifestació a les portes del ple

Precisament, les escoles bressol de Badalona s'han manifestat davant de l'Ajuntament per reclamar sistemes de climatització. A més, no confien que els pingüins arribin a temps per l'estiu.

El crit 'Prou calor a les bressols!' ressonava aquest dilluns a la plaça de la Vila. Les AFA denuncien que infants i treballadors pateixen temperatures molt per sobre de les que marca la normativa. Mònica Ramírez, la presidenta de l'AFA de l'escola bressol municipal Uni Dori, reclama un sistema de climatització integral com a solució definitiva i critica que la resposta provisional d'instal·lar pingüins a les aules s'hagi licitat tot just aquest dilluns.

Pares i mares, com la Meritxell Lages, denuncien que a dins les aules arriben als 33 °C de temperatura. Per això reclamen celeritat per evitar que els seus fills i filles, d'entre zero i tres anys, vagin a l'escola bressol amb el risc de patir un cop de calor aquest estiu.