El Govern vol retirar la tutela als pares d'agressors sexuals inimputables si no compleixen els programes d'acompanyament

El Govern vol retirar la tutela als pares d'agressors sexuals inimputables si no compleixen els programes d'acompanyament
Judit Larios / Sara Nicolás
14/12/2023 - 19:16

Barcelona - La Generalitat vol retirar la tutela als pares dels menors inimputables que cometin agressions sexuals si els programes d'acompanyament no funcionen. El Govern ha expressat la seva intenció d'evitar la sensació d'impunitat entre els agressors durant la presentació de l'informe elaborat per un grup d'experts arran dels casos perpetrats per menors a Badalona entre els estius de 2022 i 2023.

L'informe conclou que l'augment de denúncies, tot i que genera alarma social, no està lligat a una tendència a l'alça d'agressions sexuals dutes a terme per menors inimputables. En canvi, el text ho vincula a la «rellevància mediàtica i social dels fets» i a una major consciència social.

L'anàlisi encarregat per la Generalitat pretén evitar la reincidència dels menors de 14 anys i fer front a la sensació d'impunitat que creuen que sovint es vincula a aquests casos. En aquest sentit, tant el grup d'experts com el titular de Drets Socials s'han mostrat contraris a rebaixar l'edat penal, remarcant que seria contraproduent. Una de les mesures anunciades és el desplegament del Servei d'Atenció a Menors inimputables, que es farà l'any vinent amb l'ajuda d'entitats socials especialitzades en el treball amb menors agressors. El programa posarà èmfasi en accions sobre responsabilitat i reparació del dany comès a les víctimes per part dels menors i les seves famílies. Per això, la proposta del Govern preveu prendre mesures sobre la tutela dels agressors si no compleixen el seu pla individualitzat.

Després d'analitzar les conclusions dels experts, el Govern ha presentat un pla amb 21 mesures per combatre la violència sexual en infants i adolescents. Entre elles, destaca la creació d'un nou model d'educació sexual integral, que s'implementarà a partir del curs vinent. Davant l'alerta de l'informe sobre l'impacte de l'accés a la pornografia en els joves, el pla també inclou un estudi jurídic per posar límits a l'accés a aquests continguts.