El Gremi d'instal·ladors alerta de la manca personal tècnic qualificat a les empreses de Catalunya

El Gremi d'instal·ladors alerta de la manca personal tècnic qualificat a les empreses de Catalunya
Sílvia Villarroel
17/04/2023 - 15:39

Badalona -
Segons la FEGICAT, la Federació de Gremis d'Instal·ladors en aquest sector en concret, falten 18 mil tècnics d'instal·lacions de gas, electricitat i plaques solars a Catalunya. Des de l'àrea de formació d'AEMIFESA, el Gremi d'Instal·ladors del Barcelonès Nord i el Baix Maresme, surten cada any 500 persones qualificades. Un nombre insuficient però, a causa de la creixent demanda del sector sobretot pel que respecte a les instal·lacions relacionades amb les energies renovables.
Tot un procés de transformació energètica arreu del territori català que la Generalitat de Catalunya encara a través del pla PROENCAT 2050 que aplega tot el desplegament que s'ha de fer en l'àmbit de les renovables. Per atendre les necessitats reals del sector de les instal·lacions, AEMIFESA ofereix formació.
Tot i l'oferta de cursos, Ricard Nogués, director del Gremi d'Instal·ladors del Barcelonès Nord Maresme remarca que falten alumnes interessats en aquest món. Actualment, només en tenen 15, a diferència d'altres àmbits com el dels videojocs, que tenen excés de demanda. Segons el president de la Federació d'Empresaris de Badalona, Josep Maria Puente, hi ha una fixació entre els joves en activitats noves i s'estan deixant de banda els oficis de tota la vida, també amb la manca de relleu generacional. Per totes aquestes raons, diuen, que cada vegada més és necessari contractar personal de l'estranger.
Al Barcelonès Nord hi ha prop de 400 empreses instal·ladores. El Gremi del territori creu que el món relacionat amb l'obra es veu dur d'esforç i poc atractiu, però remarca que està ben pagat i que col·loca al 80% de la gent que està estudiant a través de les pràctiques a les empreses. Asseguren que un oficial que comença, pot arribar a cobrar uns 22.000 euros anuals.