El Grup Especial d'Intervenció Policial (GEIP) relleva la Unitat Omega del cos de la Guàrdia Urbana de Badalona

El Grup Especial d'Intervenció Policial (GEIP) relleva la Unitat Omega del cos de la Guàrdia Urbana de Badalona
Raquel Moreno Escudero / Jordi Ribàs
08/11/2023 - 12:58

Badalona - La Unitat Omega de la Guàrdia Urbana de Badalona passarà a anomenar-se Grup Especial d'Intervenció Policial (GEIP). Segons ha explicat el govern municipal, dotarà la unitat amb 14 agents i 2 comandaments i es posarà en marxa durant les pròximes setmanes.

Segons detallen, el GEIP es desplegarà davant situacions de fets delictius o incivisme en zones d'oci o a l'espai públic amb concentracions de persones per garantir, diuen, la convivència veïnal. També realitzaran dispositius especials de trànsit, controls i inspeccions en establiments. Aquesta nova unitat actuarà en situacions d'emergència amb altres patrulles de la Guàrdia Urbana i coordinadament amb altres cossos policials en operatius de gran afectació.

El Grup Especial d'Intervenció Policial compta amb la seva pròpia imatge gràfica. Un logotip que simula un dimoni, com a referència, expliquen, a un dels principals símbols de Badalona.

Davant l'anunci, el president del grup municipal d'ERC, Àlex Montornès, ha demanat, a través de les xarxes socials, al regidor de seguretat que detalli les funcions d'aquesta unitat al ple. Montornès ha recordat que ja fa tres anys, el jutge degà de Badalona, Josep Maria Noales, va alertar que determinades competències recauen en els Mossos d'Esquadra.

També el president del grup municipal del PSC, Fernando Carrera, ha reclamat més informació perquè ho consideren “un altre element de propaganda del govern d'Albiol, merament estètic”. Els socialistes exigeixen també més agents i més mitjans, i no pas “canviar-li el nom a les unitats”.

Els dos principals sindicats de la Guàrdia Urbana consideren positiva la creació del Grup Especial d'Intervenció Policial per dos motius: perquè el consideren necessari per a la ciutat de Badalona i perquè millora les condicions dels agents.

Amb tot, la PSU assenyala que el nou grup respon “només a un canvi de nom i de logo”, ja que, asseguren, els agents “mantindran les mateixes funcions que a l'antiga unitat Omega”. Tot i això, el seu portaveu, Alfonso Griñán, considera que és un cos policial necessari en una ciutat gran com Badalona

En canvi, el sindicat SIP-FEPOL Badalona considera que la nova unitat és una bona notícia perquè, amb el canvi de nom, 'el sindicat també ha aconseguit millorar les condicions dels agents'. Així ho ha dit el seu portaveu, Joan Marc Zamora, qui assegura que durant la negociació amb el govern local no només s'han millorat els quadrants i la remuneració dels agents de la nova unitat, sinó també els de la resta de la plantilla. Un canvi, però, que no es farà realitat fins que no sigui aprovat en el ple municipal. Amb tot, el sindicat SIP-FEPOL recorda que la Guàrdia Urbana continua patint moltes mancances, i demanen al govern local que la nova unitat no passi per davant de la resta reivindicacions dels agents.