El ple aprova per unanimitat augmentar el sou dels tinents d'alcaldia, de caps de l'oposició i dels regidors

El ple aprova per unanimitat augmentar el sou dels tinents d'alcaldia, de caps de l'oposició i dels regidors
Jordi Ribàs
31/07/2023 - 15:02

Badalona - El ple municipal ha aprovat augmentar el sou dels tinents d'alcaldia, els presidents dels grups municipals i dels regidors. Una informació que ha avançat El Punt Avui i que ha pogut confirmar Badalona Comunicació, malgrat que va ser aprovat al ple de forma discreta i que, a hores d'ara, encara no apareix publicada al portal de transparència de l'Ajuntament.

Malgrat que el passat 28 de juny es van publicar uns salaris actualitzats amb un increment que corresponia tan sols a la pujada de l'IPC, el ple del 24 de juliol va aprovar apujar més els sous dels regidors, concretament fins a un 13,4% més en alguns casos. Així doncs, i malgrat que les dades encara no s'han fet públiques oficialment, aquests són els canvis principals pel que fa a aquests salaris públics:

Tant els tinents d'alcaldia com els presidents dels grups de l'oposició passen de cobrar 61.293,26€ a l'any a cobrar-ne 69.500€. Es tracta d'una xifra superior a la d'alcaldia, l'únic sou que no s'ha incrementat i que es manté en 66.765,87€. Això sí, l'alcalde ara podrà cobrar gairebé el doble en concepte de dietes, ja que el límit anual passa d'uns 20.000€ a 39.500€. Pel que fa als regidors del govern, passen de cobrar 61.293€ a cobrar-ne 66.250€.

Sobre aquesta pujada de les retribucions, el govern municipal destaca que ha estat aprovada al ple per unanimitat, i que es tracta d'una actualització de preus que està per sota del que recomana la Federació de Municipis de Catalunya. Apunten, també, que s'ha actuat en la línia d'altres grans ciutats com Barcelona i Santa Coloma, i que les xifres són inferiors a les de ciutats com l'Hospitalet.

Des del PSC i Esquerra Republicana, destaquen que la majoria absoluta del PP els permetia via lliure a l'hora de fer la pujada salarial que volguessin, i que, per tant, la seva negociació s'ha centrat a garantir recursos a la resta de grups per 'poder fer oposició'. Una versió dels fets que també certifiquen els Comuns. Això sí, els Comuns, igual que Guanyem, critiquen que els detalls de la proposta van arribar poques hores abans de votar-la en el ple. A més, assenyalen que en el cas de la seva presidenta i portaveu, Dolors Sabater, l'assignació que se li ha designat és del 75% i no pas el 100% de la dedicació exclusiva, i que, per tant, no es beneficia de la pujada.

La periodista Sara Muñoz, qui avançava les xifres al diari El Punt Avui, destaca que la normativa limita a 18 els membres del ple que poden cobrar més per dedicar-se exclusivament a la tasca municipal. Muñoz apunta que, malgrat que el govern de Xavier García Albiol ja suma 18 regidors, s'hauria pogut augmentar el salari dels caps de l'oposició gràcies al fet que diversos membres del PP tenen sous més alts en altres institucions públiques i, per tant, no perceben el salari de l'ajuntament. És el cas del mateix Albiol i del tinent d'alcaldia Daniel Gràcia, ambdós membres de la Diputació de Barcelona, i de la tinenta d'alcaldia Cristina Agüera, qui recentment ha estat escollida al Congrés dels Diputats.