El ple aprova aplicar la taxa de residus de 108 euros anuals el 2024

El ple aprova aplicar la taxa de residus de 108 euros anuals el 2024
Mar Martínez
27/10/2023 - 17:15

Badalona - L'any vinent l'Ajuntament de Badalona començarà a cobrar a la ciutadania una nova taxa de residus, de 108 euros anuals per habitatge. Ho ha aprovat aquest divendres el ple municipal , amb el vot majoritari del Partit Popular. L'oposició li ha retret al govern no haver esperat al 2025 per implementar aquest taxa, que és d'imposició obligatòria. Per contra, el govern local posa en relleu que no apujarà cap impost ni taxa per sobre de l'IPC.

Es tracta de la taxa de residus i sòls contaminants. Altres ajuntaments metropolitans ja havien començat a cobrar-la, però el de Badalona espera a l'any vinent per fer-ho. Respon a la Llei 7/2022 de 8 d'abril del govern espanyol. Serà obligatòria el 2025. El fet que s'avanci un any el seu cobrament a la ciutat ha rebut les crítiques de l'oposició.

L'equip de govern ha argumentat que la taxa arribarà amb bonificacions per famílies amb pocs recursos. I que servirà en part per compensar les despeses d'una nova contracta de neteja que invertirà més diners en la ciutat.

Des de l'oposició Guanyem ha demanat aclariments sobre com serà la nova contracta de neteja i com es regularan els descomptes associats a la nova taxa.

Amb les abstencions de l'oposició i el si del PP, s'ha aprovat, d'altra banda, que a partir de l'any vinent els exàmens de convocatòries municipals tinguin un cost. L'IBI no s'apujarà més enllà del 2,5 %, per sota de l'IPC. Aquest punt ha estat aprovat pel PP, amb la negativa de comuns i socialistes i l'abstenció de Guanyem i republicans. I també s'ha aprovat, amb l'abstenció de l'oposició, la regulació de l'Impost sobre Construccions, l'ICIO i, amb aquest, la bonificació per supressió de barreres arquitectòniques.