El ple del 31 d'octubre suspendrà l'actual ordenança de la ZBE per manca d'informes bàsics

El ple del 31 d'octubre suspendrà l'actual ordenança de la ZBE per manca d'informes bàsics
Àlex Sisó
26/10/2023 - 20:49

Badalona - L'Ajuntament de Badalona aprovarà al ple del pròxim dimarts, 31 d'octubre, la suspensió de l'actual ordenança municipal de la Zona de Baixes Emissions (ZBE). L'executiu local ha manifestat que aquesta no es pot aplicar perquè està mal feta i li falten informes elementals. Paral·lelament, el govern ha detallat que l'AMB ja està redactant la nova ordenança que li han encarregat, la qual preveuen aprovar durant el primer trimestre de 2024, quan entrarà en vigor la ZBE a la ciutat de forma gradual. Amb tot, reiteren que no es començarà a multar fins al 2027. El govern també ha explicat que no preveu oferir ajuts per renovar els vehicles afectats.

AJUNTAMENT BADALONA

Des de l'executiu destaquen que la nova ordenança ha de contemplar aspectes bàsics com l'àmbit d'aplicació de la Zona de Baixes Emissions, que actualment està fixat en el 90%. També, que es quantifiquin els vehicles que estarien exempts de les restriccions i determinar quin serà el règim sancionador. L'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, assegura que volen aplicar la ZBE amb totes les garanties legals i jurídiques. Un fet que amb l'actual ordenança, aprovada el gener passat, no és possible perquè li manquen informes bàsics.

Albiol no preveu que l'Ajuntament perdi els 2 milions d'euros que Badalona va rebre dels fons europeus per implementar la ZBE, perquè el govern local té la voluntat de dur-la a terme de forma correcta. Encara en l'àmbit econòmic, des de l'executiu descarten proporcionar ajuts a aquelles famílies que tenen dificultats per renovar el seu vehicle. El tinent d'alcaldia de l'Àmbit de Territori i Sostenibilitat, Daniel Gràcia, ha explicat que el consistori no ho pot assumir perquè a la ciutat hi ha 40.000 automòbils afectats. Indiquen que aquesta és tasca de la Generalitat i l'Estat.

A la roda de premsa celebrada aquest dijous al Viver, l'Ajuntament de Badalona ha recordat que també han encarregat un informe al RACC per determinar que suposaria, des d'un punt de vista de mobilitat, la futura conversió en àrea de vianants de Francesc Layret.