El programa contra la solitud no volguda es posa en marxa a Badalona

El programa contra la solitud no volguda es posa en marxa a Badalona
Laia Martínez
12/06/2024 - 15:41

Badalona - Els casals cívics del Turó d'En Caritg i Sant Crist de Badalona s'incorporen a la cinquantena de centres distribuïts arreu del territori on s'ampliarà el programa contra l'aïllament social, impulsat per Drets Socials. És una iniciativa que es va posar en marxa el 2021 a Igualada i Tarragona, en un primer moment, i després es va estendre a Reus i Manresa. Els bons resultats i la necessitat d'acompanyar a més persones que se senten soles ha fet que s'estengui a 50 casals cívics i comunitaris de Catalunya.

programa aillament social drets socials generalitat
Carles Campuzano visita el centre cívic d'Igualada, aquest dimecres | Font: Drets Socials

Van començar sent 4 casals i ara en seran 50

Entre els municipis que enguany inicien aquest programa també es troba Sant Adrià de Besòs. De fet, la voluntat és que aquesta iniciativa perduri. I és que la solitud no volguda és una realitat que afecta un nombre significatiu de la població i que, des de Drets Socials, volen donar-hi resposta. I la resposta implica potenciar la participació social, afavorint un sentiment de pertinença i inclusió social, més enllà de mobilitzar el voluntariat i el teixit comunitari. Aquest programa es dirigeix a gent gran i també persones en situació de vulnerabilitat.

El conseller Carles Campuzano

La detecció d'aquestes persones es fa a través dels diferents agents del barri. Aleshores, l'equip responsable del programa es posa en marxa i activa els voluntaris per vincular aquestes persones en risc d'exclusió social als serveis i activitats comunitàries. En alguns casos, fins i tot, es deriven als serveis especialitzats de salut o de serveis socials. El més important d'aquesta iniciativa és crear vincles perquè les persones que pateixen soledat no volguda es relacionin amb gent del seu entorn.