El PSC aconsegueix la victòria a Catalunya i a Badalona, on obté el 35% dels vots

El PSC aconsegueix la victòria a Catalunya i a Badalona, on obté el 35% dels vots
Berta Soler / Paula Russiñol
13/05/2024 - 00:35

Badalona - El PSC guanya les eleccions al Parlament de Catalunya d'aquest 12 de maig i el seu candidat, Salvador Illa, ja ha anunciat que es presentarà a la investidura en un escenari de pactes encara incert. La victòria dels socialistes es plasma també a Badalona, on han assolit també la primera posició amb el 35% dels vots, és a dir, 5 punts més de diferència respecte dels últims comicis l'any 2021.

Una altra dada destacada a la ciutat és que el Partit Popular es converteix en la formació que més vots nous suma, aconseguint gairebé el 16% dels vots i més de 10 punts de diferència respecte de les últimes eleccions. Junts se situa en tercera posició amb el 13% dels vots, és a dir, més de mig punt de diferència i Esquerra Republicana fa una davallada de més de 6 punts respecte al 2021 i obté el 12% dels vots. D'altra banda, VOX obté a Badalona la cinquena posició, amb un 9% dels vots, mentre que els Comuns assoleixen el 6% i se situen en sisena posició. Finalment, la CUP aconsegueix a la ciutat un 2,5% dels vots i Aliança Catalana assoleix gairebé el 2% dels vots.

Un total de 5 badalonins es convertiran en diputats del Parlament, dos d'ells actuals regidors del govern local. Una altra dada destacada de la jornada electoral a Badalona és la pujada de la participació, que s'ha enfilat fins al 54%, 8 punts més respecte al 2021. Mentre que a l'Escola Llevant, al Centre, s'ha registrat el 54,48% de participació, a l'Institut Eugeni d'Ors, al barri de Sant Roc, s'ha registrat la xifra més baixa de participació de la ciutat, amb un 27,20%.

12m (2)
Resultats provisionals a Badalona. Generalitat de Catalunya

Resultats del 12-M a Catalunya

Pel que fa als resultats al conjunt de Catalunya, els socialistes, encapçalats per Salvador Illa, sumen el 28% dels vots i se situen en primera força. Els de Junts, liderats per Carles Puigdemont, es converteixen en segona força i sumen més del 21,5% dels vots i obtenen 35 diputats. La davallada més destacada de la nit electoral ha estat la de la formació que fins ara governava la Generalitat, Esquerra Republicana, que perd més de 13 diputats i obté més del 13% dels vots.

Els populars salten del grup parlamentari mixt a la quarta força al Parlament, amb l'11% dels vots. VOX es manté amb 11 diputats, mentre que els Comuns i la CUP, en perden 2 i 5, respectivament. D'altra banda, Aliança Catalana entra a la cambra catalana amb 2 diputats.

Ciutadans ha quedat finalment fora del Parlament, superat pel PACMA. Recordem que en les últimes eleccions l'any 2021 van passar dels 36 als 6 diputats.