El PSC torna a guanyar les eleccions europees a Badalona on puja la dreta i es veu castigat l'independentisme

El PSC torna a guanyar les eleccions europees a Badalona on puja la dreta i es veu castigat l'independentisme
Montse López
10/06/2024 - 00:31

Badalona - El PSC ha tornat a guanyar les eleccions europees a Badalona i ho ha fet amb un 8% més dels vots que en els últims comicis, l'any 2019. Els socialistes s'han imposat arreu de Catalunya a molta distància de la segona formació més votada. Els dos partits independentistes, ERC i Junts s'han vist castigats a Badalona ja que la segona posició és per al PP que ha crescut un 5,5%. Vox ha triplicat el seu percentatge de vot. Pel que fa la participació, a la ciutat ha estat del 41%, un 21% menys que fa cinc anys.

Les eleccions europees de 2019 van coincidir amb les municipals, un fet a tenir en compte a l'analitzar la baixa participació. En el cas de Badalona, el nombre de votants d'aquest 9J ha estat semblant al de 2014.

El Partit dels Socialistes ha obtingut un 36,9% dels vots i és la força que més ha pujat a Badalona. També ho ha fet el PP que ha pujat a la segona posició amb un 17,4% dels vots. Vox és la cinquena força més votada però ha crescut en un 4,5%, obtenint un 6,7% dels vots.

Les forces independentistes, ERC i Junts es queden amb la tercera i la quarta posició. Els republicans han perdut un 5% dels vots. El badaloní Tomàs Molina serà eurodiputat al Parlament Europeu tot i que la formació no ha obtingut el quart diputat. Serà així perquè els pactes previs de la coalició Ara Repúbliques (ERC, EH Bildu, BNG) establien que si no aconseguia aquest quart escó a l'eurocambra, el tercer seria repartit durant la legislatura. I és aquí on el meteoròleg hi entrarà, tot i que no ha dit quan. Junts ha perdut un 6,7% de vots badalonins a les eleccions europees.

Podem i Comuns Sumar han aconseguit un 5 i un 4% respectivament. Tot i que la formació d'Irene Montero ha perdut un 5% dels vots a Badalona, la suma de les dues formacions haurien aconseguit un resultat semblant al de Podem l'any 2019. El partit S'ha Acabat la Festa d'Alvise Pérez han obtingut 2.319 vots (3,6%). I Ciutadans (0,56% de vots badalonins) deixa de tenir representació al Parlament Europeu.

9J ELECCIONS EUROPEES VOT

El PSC s'imposa a Catalunya

Arreu de Catalunya el PSC de Teresa Ribera i Javi López s'ha imposat de manera clara obtenint el 30% dels vots. Fa 5 anys els socialistes van ser la tercera força més votada després de Junts i Esquerra Republicana. En aquesta ocasió, la candidatura encapçalada per Toni Comín s'ha quedat a molta distància del PSC, amb un 18% dels vots. Els republicans, en tercer lloc, han aconseguit un 14,82% dels vots.

El PP de Dolors Montserrat aconsegueixen un 13,77% i són quarts. Per darrere queden Vox, que aconsegueix un 6% dels vots i Podem, que ha aconseguit un 4,6% guanyant a Comuns-Sumar (4,30%). S'ha Acabat la Festa ha obtingut un 2,8% a Catalunya.

El PP passa per davant del PSOE a Espanya

Mentre que a Catalunya s'han imposat els socialistes de manera clara, en la globalitat de l'Estat espanyol la victòria ha estat per al Partit Popular que ha aconseguit 22 escons al Parlament Europeu, 9 més que fa cinc anys. Es capgiren les posicions respecte el 2019 ja que el PSOE han perdut un escó i es queda amb 20.

L'extrema dreta ha aconseguit més que doblar els resultats en percentatge de vot i triplicar el nombre d'escons respecte als que va obtenir en els comicis de fa cinc anys. Vox és tercer amb 6 escons i amb 3 estan Esquerra - Ara Repúbliques i Sumar. També S'ha acabat la festa, que obté representació a l'eurocambra per primera vegada. Podem es queda amb 2 escons, Junts amb 1 i CEUS, Coalició per una Europa Solidària, repeteix l'escó del 2019.