El salari de referència de l'àrea metropolitana puja fins als 1.516 €

El salari de referència de l'àrea metropolitana puja fins als 1.516 €
Jordi Ribàs
10/04/2024 - 16:05

Badalona - El salari de referència de l'àrea metropolitana, és a dir, el càlcul de quin hauria de ser el sou mínim tenint en compte el cost de la vida, s'eleva fins als 1.516 euros mensuals de mitjana. Així ho han determinat les consultores Daleph i Ksnet contractades per l'AMB per fer visibles les variacions dels preus dels béns i serveis que configuren la cistella de necessitats bàsiques.

L'informe detalla que les despeses relacionades amb l'habitatge, com el lloguer o la hipoteca i les factures de serveis, suposen un 45% del pressupost mensual destinat a les necessitats bàsiques. Segons l'informe, aquest salari de referència mitjà a l'entorn metropolità de Barcelona ha pujat un 4,76% entre el 2022 i el 2023, passant dels 1.447 € als 1.516 €. Això s'explica per l'encariment de productes d'alimentació, fins a un 10%, i de les despeses de la llar, que han pujat un 8,1%. En aquest sentit, per exemple, en un any la compra va passar a ser, de mitjana, 56,38 euros mensuals més cara. En canvi, el transport va ser més econòmic, suposant un 2% del pressupost total, per la baixada del preu dels títols o la gratuïtat de Rodalies.

L'informe també detalla que al voltant del 43% de les llars de l'àrea metropolitana de Barcelona ingressen menys que salari de referència. Aquest percentatge és superior per a les llars de Barcelona ciutat, d'un 45%, i algun punt per sota per a la resta de l'àrea metropolitana, com a Badalona.