Un miler de pacients de l'Hospital Germans Trias i Pujol són usuaris del servei d'assistència amb gossos al llarg de l'any

Un miler de pacients de l'Hospital Germans Trias i Pujol són usuaris del servei d'assistència amb gossos al llarg de l'any
Anna García de Albéniz / Raül López
25/01/2024 - 08:21

Hospital Germans Trias i Pujol, Badalona - El servei d'acompanyament assistit amb gossos de l'hospital de dia de pediatria del Germans Trias i Pujol compta amb un miler d'usuaris l'any. El projecte es va posar en marxa fa cinc anys per millorar el benestar dels pacients pediàtrics amb malalties cròniques. Tant les famílies com els professionals sanitaris fan una valoració positiva de la iniciativa i es mostren satisfets amb els resultats.

WhatsApp Image 2024-01-24 at 10.04.39
El Mou és un dels gossos d'acompanyament assistencial de l'entitat ItCan

«Petjades que acompanyen» es va posar en marxa el 2019 per humanitzar l'entorn hospitalari, és a dir, fer-lo més amable i proper. El centre rep la visita, dos cops per setmana, del Mou i la Nona, dos gossos d'assistència de l'entitat ItCan. La presència dels animals permet reduir els nivells d'angoixa i ansietat dels petits pacients. I es que l'aspecte emocional és bàsic durant el seguiment d'una malaltia.

Maria Méndez és la cap del servei de Pediatria de l'Hospital Germans Trias i Pujol

Dos d'aquests usuaris són la Noa i l'Andrea. Ambdós infants tenen una al·lèrgia molt greu a la proteïna de la llet de vaca. Aquest fet els afecta en accions quotidianes com, per exemple, a l'hora de viatjar o de menjar un tros de pastís. Les famílies asseguren que el tractament de dessensibilització ha suposat un abans i un després en la vida del seu fill. A més, destaquen que amb el Mou i la Nona, tot el procés ha estat molt més fàcil.

La Mireia i el Xavier són pares d'infants que s'han beneficiat d'aquest servei

El projecte neix de la col·laboració de l'hospital i de l'entiat ItCan, que s'encarrega d'intervencions i activitats assistides amb gossos. A Badalona també desenvolupen projectes a la residència-casal d'avis de gent gran de Sant Roc i al centre de diversitat funcional de can Ruti. 'Petjades que acompanyen' és possible gràcies a l'aportació de la Fundació Somni dels Nens, que coopera amb l'Hospital a través de la seva Unitat d'Atenció a la Ciutadania.