El SIBO, la malaltia de moda entre els influencers mancada d'evidència científica

El SIBO, la malaltia de moda entre els influencers mancada d'evidència científica
Àlex Sisó
11/10/2023 - 21:15

Badalona - Cada vegada hi ha més persones, sobretot un nombre destacat d'influencers, que difonen a través de les xarxes socials que han donat positiu en SIBO, una suposada malaltia provocada per un sobre creixement bacterià a l'intestí prim. Dolor i inflamació abdominal, còlics, diarrea o restrenyiment són alguns dels símptomes que provoca.

La doctora Maria Carme Vidal, directora del Campus de l'Alimentació de Torribera de Santa Coloma de Gramenet, considera que el SIBO és una afecció que s'ha mitificat molt i de la qual encara no hi ha evidència científica. Els símptomes que suposadament provoca, diu, poden tenir l'origen en altres problemes mèdics. Assegura que cal més recerca i estudis clínics per definir exactament si el SIBO és realment una malaltia. Ho ha explicat al Badalona 360.

La doctora Vidal destaca la importància de la microbiota, és a dir, la càrrega de microorganismes que tenim a l'intestí. Detalla que molts cops se la relaciona amb altres malalties com l'obesitat, la depressió o l'alzheimer. Així i tot, admet que aquesta relació encara no està clara. Admet que no saben si una alteració de la microbiota és la causa de la malaltia o si la malaltia és la conseqüència de l'alteració. El que sí que està contrastat, diu, és que depenent de la malaltia, s'aprecien perfils de microbiota diferents. Esbrinant aquesta incògnita, diu, podrien fer tractaments més dirigits. Vidal afirma que per afavorir la microbiota cal consumir aliments amb fibres fermentables, és a dir, probiòtics. Aquests són presents als llegums la fruita o les carxofes.

Entrevista al BDN360