El Síndic de Greuges alerta que el 30% dels menors a Catalunya es troben en situació de pobresa

El Síndic de Greuges alerta que el 30% dels menors a Catalunya es troben en situació de pobresa
Laia Martínez | Núria Rodríguez | Paula Russiñol
12/04/2024 - 18:29

Badalona - El 75% dels infants vulnerables no té accés a la renda garantida i el 30% dels menors a Catalunya es troben en situació de pobresa. Són unes dades extretes de l'informe presentat pel Síndic de Greuges de Catalunya. Unes xifres que, apunten, són alarmants, tenint en compte que 400.000 menors catalans es troben en situació de vulnerabilitat. Per fer-hi front, proposen, entre altres, evitar la segregació escolar. Precisament, Badalona és un dels 10 municipis catalans amb més segregació escolar a l'ESO.

Un altre dels problemes que destaquen és l'infrahabitatge. En aquest sentit, denuncien que no disposar d'un habitatge digne és un dels grans obstacles per al creixement de l'infant; també per a una correcta assistència escolar i el desenvolupament de les seves capacitats.

Malgrat defensen la gratuïtat a l'I-2, impulsada per la Generalitat, consideren la mesura insuficient. Detallen que ha comportat un lleuger increment dels menors de dos anys escolaritzats en aquesta etapa però critiquen que és una mesura universal incompleta. Afirmen que no cobreix el conjunt dels infants perquè no tothom que la sol·licita pot accedir-hi. En aquest sentit, consideren que prioritzar l'accés de l'alumnat socialment vulnerable permetria reduir la desigualtat.

Més enllà de la pobresa, el Síndic també denuncia el risc de vulnerabilitat que pateixen els joves migrants, amb diversitat funcional o problemes de salut mental, sobretot entre adolescents. El Síndic proposa, entre d'altres, una renda garantida de ciutadania per a les famílies i que aquestes prestacions arribin als infants. Segons l'informe publicat, tres quartes parts dels infants en situació de pobresa severa no se'n beneficien.