El tabaquisme: el primer problema de salut pública als països desenvolupats

El tabaquisme: el primer problema de salut pública als països desenvolupats
Sara Nicolás / Quim Garcia
31/05/2023 - 18:11

Badalona - El tabaquisme s'ha consolidat com el primer problema de salut pública als països desenvolupats. Avui, Dia Mundial Sense Tabac, l'Organització Mundial de la Salut, centra l'atenció en els problemes que representen el seu consum. És a dir, fumar.

El Departament de Salut de la Generalitat té pendent d'aprovació una llei que prohibiria fumar a terrasses, entorns escolars i hospitalaris, així com a marquesines de bus. La principal lluita contra el tabaquisme se centra a evitar la incorporació de nous fumadors, augmentar el nombre d'exfumadors i evitar l'exposició al fum ambiental del tabac especialment en la infància. Hem sortit al carrer per preguntar-los als badalonins què els semblarien aquestes mesures:

Segons dades de l'OMS, cada any moren més de 8 milions de persones arreu del món per consum de tabac. A Catalunya, les xifres són preocupants. Segons el Departament de Salut cada any es produeixen més de 9.000 morts, el que representa 24 defuncions cada dia. És per això que són moltes les persones que cada any intenten deixar de fumar. Escoltem què en diuen alguns d'ells:

El consum de tabac és un dels factors de risc més importants de les principals malalties cardiovasculars i respiratòries cròniques, així com de nombrosos casos de càncer. Actualment, la Seguretat Social finança parcialment un tractament de 25 dies per deixar de fumar, una ajuda que pot disminuir el nombre de fumadors. En el Dia Mundial Sense Tabac, l'OMS posa també l'atenció en la contaminació de la indústria tabaquera, des del seu conreu fins a arribar al consumidor final, destacant que substituir el cultiu del tabac pel d'aliments ajudaria tant al medi ambient com a disminuir la fam mundial.

FKJASDKLF