El taller Berta Blasi restaura una carta de 1931 que havia perdut el text en un accident domèstic

El taller Berta Blasi restaura una carta de 1931 que havia perdut el text en un accident domèstic
Laura Valverde
07/06/2023 - 20:33

Tiana - El 1931, l'avi d'en Marc va salvar a 4 persones d'un incendi al polvorí durant el seu servei militar a Cartagena. En honor a aquest acte heroic, se li va permetre tornar a casa exempt de fer el servei militar per mèrits. Aquesta carta, que així ho acreditava, la va portar a la cartera tota la seva vida. Fins i tot, durant la Guerra Civil, quan es va tacar de sang amb la ferida d'un company. En record a l'avi, en Marc va decidir penjar la carta al menjador i treure-la del calaix on havia estat guardada molts anys. En Marc Vidella, explica com un accident va provocar que la carta fos il·legible.

Es va trencar el marc i amb la llum i l'oxigen va eliminar tota la tinta. Va arribar un moment que no es veia res, només les picades de la màquina d'escriure de feia anys

CARTA BERTA BLASI 3

El propietari no tenia clar que es pogués restaurar, fins que va trobar el taller de la Berta Blasi. La conservadora, amb l'ajuda del forense Sergi Claveria, van restaurar la carta alhora que van exposar-la a diverses llums per recuperar el text original. Tot i això, durant la restauradora Berta Blasi, ha volgut mantenir el caràcter històric del document.

Vam fer una neteja superficial, consolidar els estrips, però sempre tenint present que aquesta carta havia de conservar el caràcter d'haver passat una guerra

CARTA BERTA BLASI

La clau per poder conservar un document històric és emmarcar-lo de manera correcta amb materials especials com motllures metàl·liques o, sobretot, un vidre amb filtre de llum ultraviolada per evitar que la radiació esborri la tinta. La carta, que encara es troba al taller de la Berta Blasi a l'espera de ser emmarcada juntament amb el document digital recuperat, tornarà a lluir a casa d'en Marc.

Podeu recuperar l'entrevista del BDN360º: