El tancament de les dutxes del litoral badaloní provoca l'increment d'actes incívics

El tancament de les dutxes del litoral badaloní provoca l'increment d'actes incívics
Berta Soler / Àngel Hernández
25/08/2023 - 13:41

Badalona - La sequera ha obligat a l'Ajuntament de Badalona a tancar els rentapeus i les dutxes de totes les platges de Badalona durant tota la temporada de bany. La majoria dels banyistes ho entenen, tot i que d'altres exigeixen almenys una dutxa per a persones amb necessitats. La situació, però, ha fet que s'incrementin alguns actes incívics.

El Decret de Sequera de la Generalitat limita l'ús de l'aigua als municipis de Catalunya davant de períodes amb manca de recursos hídrics. I tot i que l'Agència Catalana de l'Aigua és qui marca el camí a seguir, cada ajuntament és qui acaba decidint com restringeix l'ús de l'aigua. Una de les mesures que molts municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona han adoptat aquest estiu és restringir l'aigua de les dutxes i rentapeus de la platja. A Barcelona, per exemple, s'ha permès tenir una dutxa oberta per platja. Aquí a Badalona, en canvi, se n'ha restringit l'ús total. Molts banyistes creuen que és el més lògic i entenen que han de sacrificar-se.

WhatsApp Image 2023-08-25 at 13.25.13

D'altres, però, argumenten que almenys hauria d'estar disponible una dutxa per platja per a persones amb necessitats, com pares amb nadons, gent gran i persones amb mobilitat reduïda. I els més indignats recorden que amb la fuita d'aigua de Canyet es perden milers de litres d'aigua.

D'altres més incívics aprofiten l'aigua de les piques dels lavabos públics per a rentar-se els peus, destrossant així l'aixeta i deixant els terres embassats i plens de sorra, és a dir, gairebé inutilitzables. Alhora, els que troben fonts d'aigua s'espolsen allà els peus, deixant la zona enfangada i la font embossada de sorra.

L'Àrea Metropolitana de Barcelona calcula que s'estalviaran així uns vuitanta mil hectòmetres cúbics en tota la temporada de bany. I és que si tota la població fa petits sacrificis, com ara rentar-se els peus en arribar a casa, o recollir aigua de mar amb un cubell i rentar-se els peus en marxar, s'aconsegueix estalviar molta aigua.