El Teatre Zorrilla celebra el seu 25è aniversari

El Teatre Zorrilla celebra el seu 25è aniversari
Jordi Ribàs
22/01/2024 - 21:09

Badalona - El teatre Zorrilla tal com el coneixem ha celebrat el seu vint-i-cinquè aniversari. Amb més de cent cinquanta anys d'història, va ser el 1999 quan es va reestrenar com a Centre d'Arts Escèniques de Badalona després de ser adquirit i reformat per part de l'ajuntament.

Concretament, el 21 de gener de 1999 va reobrir les portes com a equipament municipal, amb la missió de fomentar les arts escèniques, especialment les produccions locals. L'estrena va comptar amb la presència dels reis d'Espanya, així com figures de primer nivell polític. Així ho recorda Josep Maria Massot, exarquitecte municipal i un dels impulsors de la reforma: 'va ser una cosa realment espectacular, tota una cort de gent'. El motiu, argumenta, és que 'hi havia una societat civil a Badalona que feia temps que exigia un lloc cultural d'aquestes característiques'.

Per poder reobrir, el Zorrilla va necessitar una rehabilitació a fons, amb un pressupost de fins a 4,5 milions d'euros. I és que la sala es trobava en un estat deplorable, 'plena de goteres', tal com ha recordat al Badalona Matí la Caterina Mieras, exregidora de cultura de l'Ajuntament de Badalona. La rehabilitació va ser impulsada pel govern local d'aquells anys, però també, segons Mieras i Massot, pel ministeri de Cultura, que es va posar com a objectiu restaurar els teatres del segle XIX, com el Zorrilla.

De cara al present i al futur, tant l'exregidora com l'exarquitecte municipal reclamen dues actuacions pendents al teatre Zorrilla: instal·lar-hi un ascensor i habilitar l'entrada i sortida des del carrer de Mar.