El catedràtic Rafael Mujeriego nega que ens poguem quedar sense aigua potable a l'estiu: 'no em sembla un escenari realista'

El catedràtic Rafael Mujeriego nega que ens poguem quedar sense aigua potable a l'estiu: 'no em sembla un escenari realista'
Jordi Ribàs
22/03/2024 - 20:49

Badalona - El catedràtic Rafael Mujeriego, president de l'Associació Espanyola de Reutilització Sostenible de l'aigua, creu que la sequera no ens deixarà sense aigua potable a l'estiu, però sí que caldrà prendre més mesures per evitar-ho. Així ho ha explicat al Badalona Matí, entrevistat amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua, aquest divendres dia 22 de març.

Per molt que es redueixin els embassaments, l'aigua no deixarà de ser potable. Així ho assegura, Mujeriego, catedràtic d'enginyeria ambiental de la UPC i president d'ASERSA, qui confia en els mecanismes de control i en els sistemes de depuració i desinfecció. Això sí, si continua la sequera, potser sí que notarem canvis en el gust i l'olor de l'aigua.

El catedràtic defensa la necessitat d'aprendre de territoris que ja fa anys que passen per una situació similar, com ara Califòrnia. Allà, des dels anys 2000 s'ha potenciat la regeneració de l'aigua, de tal manera que es pot tornar a fer potable l'aigua que passa per les depuradores. Això, aquí, encara està limitat per la normativa europea, però Mujeriego creu que s'haurà de replantejar si les sequeres s'intensifiquen. Ara per ara, però, les mesures que estan sobre la taula per reduir el consum d'aigua són les baixades de pressió i possibles interrupcions.

També confia que estalviar aigua i reduir-ne el consum serà suficient perquè, tal com assegura Rafael Mujeriego, les pluges arribaran tard o d'hora.