Els ajuntaments demanen més finançament: 'Econòmicament estem ofegats'

Els ajuntaments demanen més finançament: 'Econòmicament estem ofegats'
Judit Larios
01/02/2024 - 21:45

Badalona - L'Associació Catalana de Municipis reclama un major finançament per als ajuntaments. Assenyala que les administracions locals assumeixen cada vegada més competències i lamenta que, davant la falta de pressupost, aquests es veuen obligats a apujar impostos.

Davant la falta de finançament, els consistoris opten per encarir les taxes que els suposen un major gruix d'ingressos, com ara l'IBI o la quota de residus. L'Associació Catalana de Municipis justifica que la recaptació d'impostos és l'únic mecanisme al seu abast per poder fer front a les creixents responsabilitats. I és que, segons assenyala l'ens, les administracions locals es fan càrrec cada cop de més competències en diversos sectors, no només pel que fa a infraestructures i equipaments sinó, apunta, també en l'àmbit social. A això se li suma l'obligació d'incrementar el sou dels treballadors municipals, que ve marcada pel govern espanyol. Per això, la presidenta de l'associació, Meritxell Budó, veu imprescindible que s'augmentin les partides de finançament dels ajuntaments. Ho ha explicat en una entrevista al Badalona Matí.

Les administracions locals amb aquesta política de proximitat podríem resoldre molts més problemes de la ciutadania, però si no va acompanyat del finançament corresponent no podem; econòmicament estem ofegats.

Budó també s'ha referit a la Zona de Baixes Emissions, fent una crida a què es tinguin en compte els ajuntaments des d'un inici per a regular-les. Defensa que és una decisió que afecta directament els municipis i creu que, des del consens, la solució serà més ben rebuda i més fàcil d'implementar.