Els carrers de la Vila plens a vessar per la Processó del Silenci

Els carrers de la Vila plens a vessar per la Processó del Silenci
Mònica Martín
29/03/2024 - 02:09

Badalona - La nit de Dijous Sant omple els carrers de Dalt de la Vila amb la tradicional Processó del Silenci o dels misteris de Badalona. El silenci i la foscor han imperat durant tota la nit mentre els 15 misteris desfilaven sota la mirada de centenars de persones que no han volgut perdre l'ocasió de viure l'acte amb gairebé 400 anys d'història.

Al toc de les 9 de la nit el Cant de la Passió obria la tradicional Processó del Silenci amb els carrers plens de gom a gom i sota l'atenta mirada dels assistents. Els badalonins i les badalonines no han volgut faltar a la cita on el silenci sepulcral i la foscor han imperat durant tot el recorregut. Només el so del repic dels tambors dels estaferms, les veus dels més menuts que reciten el 'Record i Memòria' davant de cada misteri, els cants corals i les monedes de Judes han sonoritzat la nit.

Al pas del tradicional recorregut els ciris dels assistents han il·luminat els tretze misteris figuratius i els dos de vivents, conformats pels estaferms, els apòstols amb el palmó i Judes, amb la bossa dels diners després de trair a Jesucrist.

WhatsApp Image 2024-03-29 at 01.23.01

Els carrers de Dalt de la Vila vestits per l'ocasió presencien, un any més, la processó més antiga de Catalunya amb 396 anys d'història, interrompuda únicament els anys de la segona república i des del 1974 al 1987. És tota una tradició familiar que va passant de generació en generació, on els més grans han pogut explicar als menuts el simbolisme de la processó, la representació de les escenes de la passió, des de l'inici fins a la sepultura de Jesús i la soledat de la mare.

El recorregut s'ha mantingut com als darrers anys i ha conclòs davant l'església de Santa Maria amb la celebració de la paraula. Ha estat a l'altura de l'Avinguda Martí i Pujol on la Mare de Déu dels Dolors ha tombat, però la processó ha continuat amb normalitat, l'organització ha assegurat que no ha patit cap rascada, un sotrac del camí ha fet que els encaixos surtin de lloc provocant que la imatge es desmuntes. Però, la verge va vestida amb una gran quantitat de roba que l'ha protegit. Amb motiu del valor històric de la imatge, han decidit suspendre la Processó de l'Encontre que tenia lloc diumenge.