Els contagis de grip i covid augmenten la pressió a les urgències de l'Hospital Municipal i fan créixer el temps d'espera

Els contagis de grip i covid augmenten la pressió a les urgències de l'Hospital Municipal i fan créixer el temps d'espera
Àlex Sisó
09/01/2024 - 20:42

Badalona - La mascareta torna a ser obligatòria a tots els centres sanitaris de Catalunya durant quinze dies davant l'increment de contagis de grip i covid. La incidència de la grip s'ha multiplicat a Catalunya en les últimes setmanes, imposant-se al coronavirus, i el pic podria arribar entre aquesta setmana o la vinent amb 344 casos per 100.000 habitants, una xifra similar als anys anteriors de la pandèmia. Des de Badalona Serveis Assistencials (BSA) expliquen que han notat un increment de la pressió assistencial des de mitjans de desembre. Tot i que les urgències de l'hospital municipal no estan col·lapsades, sí que s'han demorat els temps d'espera.

Enguany la taxa d'incidència de la Grip A s'ha imposat a la Covid, amb 189 i 57 casos per cada 100.000 habitants, respectivament. En l'àmbit d'hospitalització, s'ha notat un augment d'ingressos per Covid ja que, els majors de 70 anys formen part de la població vulnerable que arrossega patologies i es més probable que acabi requerint hospitalització. Des de Badalona Serveis Assistencials confirmen que entre aquesta setmana i la vinent es podria arribar al pic d'incidència de la grip, arribant als 344 casos per cent mil habitants. Eva González de la Fuente és metgessa responsable de l'equip de control d'infeccions de BSA.

Una incidència provocada, en part, per la mutació del virus de la grip i per la relaxació de les mesures de protecció, com l'ús de la mascareta. González detalla que actualment les urgències de l'Hospital Municipal es troben 'una mica carregades', però ben lluny de la situació de col·lapse que van patir durant la pandèmia. Així i tot, assegura que s'han incrementat els temps d'espera, el que ha estat la tònica habitual, diu, durant els anys anteriors a la Covid. BSA recomana que per tal de no saturar les urgències, els pacients s'adrecin primer als CUAP si es tracta de símptomes lleus.

Des de Badalona Serveis Assistencials es mostren optimistes i confien que la pressió als centres sanitaris disminueixi un cop s'arribi al pic de contagis.

Entrevista al BDN360