Els fàrmacs per retardar l'envelliment podrien veure la llum en la pròxima dècada

Els fàrmacs per retardar l'envelliment podrien veure la llum en la pròxima dècada
Sílvia Villarroel / Judit Larios
18/02/2024 - 17:00

Badalona - Els fàrmacs per retardar l'envelliment podrien ser una realitat en els pròxims anys, segons afirmen des de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras. Assenyalen que ja s'estan provant clínicament en humans i, per això, confien que puguin sortir al mercat a mitjà termini.

L'envelliment és un dels grans reptes demogràfics. Avui dia, la gent gran ja suposa més d'un 19% de la població i el percentatge continuarà augmentant. Aquesta previsió planteja un desafiament biològic que es qüestiona, per exemple, si és possible envellir sense patir un càncer o com protegir-se d'aquesta malaltia sense forçar l'envelliment.

Salvador Macip, cap del grup de Mecanismes del Càncer i l'Envelliment de l'institut, creu que parlar d'immortalitat seria excessiu, però explica que ja s'estan fent assajos clínics en humans amb fàrmacs que incideixen en les cèl·lules velles del cos. Així, la medicació s'utilitzarà per tractar malalties relacionades amb l'envelliment, com l'alzheimer, la diabetis, la fibrosi pulmonar o el càncer. Amb tot, la previsió és que aquests fàrmacs es puguin comercialitzar en la pròxima dècada.

L'investigador també fa una crida a millorar els protocols de diagnòstic precoç del càncer, ja que l'edat és un factor de risc. Assenyala, però, que a partir dels 80 anys, si no s'ha tingut la malaltia, la probabilitat de patir-la disminueix notablement.