Els mossos alerten que Badalona és el municipi que rep més avisos per violència masclista i domèstica

Els mossos alerten que Badalona és el municipi que rep més avisos per violència masclista i domèstica
Anna García de Albéniz
23/11/2023 - 15:00

Badalona - La regió policial metropolitana nord dels mossos d'esquadra, on s'inclou Badalona, és la que rep més avisos per violència de gènere i domèstica d'arreu de Catalunya, amb més de 1400 trucades anuals. D'altra banda, la Guàrdia Urbana de Badalona ha atès des de gener un total de 87 casos entre agressions sexuals, violència de gènere i domèstica.

Pel que fa a la violència de gènere, la policia local ha intervingut en 52 casos a la ciutat en el que va d'any. D'aquests, 27 no han estat denunciats, és a dir, gairebé més de la meitat. I es que tot i que aquests procediments han augmentat en els darrers anys, els cossos de seguretat apunten que existeixen molts condicionants a l'hora de fer el pas. A més, assenyalen que sovint les víctimes no saben reconèixer el perill que suposen aquestes situacions. Ens en parla Isabel Martínez, caporal del grup d'atenció a la víctima de la Guàrdia Urbana de Badalona.

Segons les dades aportades pels mossos d'esquadra, Badalona és el municipi que ha rebut més notificacions de violències masclistes i domèstiques en els darrers tres anys. El cos policial assenyala que anualment la xifra de trucades per alertar d'aquest motiu oscil·la entre les 1400 les i 1500. Ho explica Raül Caballero, caporal del grup d'atenció a la víctima dels mossos d'esquadra de Badalona.

Respecte les agressions sexuals, apunten que Badalona va esdevenir focus mediàtic amb els casos del Màgic. Tot i així, asseguren que són escenaris freqüents i que, per tant, no només es donen a la ciutat. Els mossos i la guàrdia urbana han detectat que entre la gent jove s'està normalitzant la violència en l'àmbit sexual per la influència del porno. De fet, destaquen que es troben cada cop amb actituds més agressives i violentes. En aquest sentit, recordem que ambdós cossos policials compten amb protocols d'actuació que es basen en la formació com a element preventiu.

A Catalunya:

Si allunyem una mica el focus, a Catalunya s'han produït 14 feminicidis amb el que portem d'any. 13 d'aquests crims van ser al domicili de la víctima i, en 9 casos, l'entorn coneixia que hi havia un conflicte en la relació. En total, han quedat orfes vuit menors d'edat. Segons dades dels Mossos d'Esquadra, aquest any un total de 13.278 dones han denunciat ser víctimes de violències masclistes en mans de les seves parelles. En el cas de les víctimes menors d'edat, representen el 4,4%. Més enllà d'això, durant el 2023 s'han detingut o investigat més de 12.000 fets delictius relacionats amb aquest àmbit. Això suposa un repunt del 8% respecte de l'any passat. Entre les detencions, les de menors d'edat s'han reduït un 22% i, de fet, els homes investigats o detinguts se situen majoritàriament en la franja dels 31 als 50 anys.