Els pediatres celebren l'èxit de la vacuna contra la bronquiolitis

Els pediatres celebren l'èxit de la vacuna contra la bronquiolitis
Sara Nicolás / Jordi Ribàs
03/01/2024 - 13:47

Hospital Germans Trias i Pujol, Badalona - La vacuna contra la bronquiolitis a nadons de fins a sis mesos ha disminuït entre un 75 i un 80% les hospitalitzacions i ingressos a UCI pediàtrica a l'Hospital Germans Trias i Pujol. Els pediatres celebren la immunització dels més petits i la consideren un èxit absolut.

L'allau de casos de bronquiolitis que els serveis de pediatria dels hospitals catalans van viure l'any passat contrasta amb la situació actual. I és que aquest ha estat el primer hivern que s'ha immunitzat als nadons contra el virus respiratori sincicial, principal causant de la malaltia. Es tracta d'una vacuna que només consta d'una dosi i que té una eficàcia de cinc mesos. Segons el doctor Carlos Rodrigo, director de pediatria de l'Hospital Germans Trias, sense aquesta immunització s'hauria repetit l'escenari de l'any passat. En canvi, fa dues setmanes que els casos de bronquiolitis es troben a la baixa. Amb tot, els pediatres aconsellen apropar els més petits a urgències en cas de notar dificultats per respirar.

Així com l'administració de la vacuna contra la bronquiolitis ha estat un èxit a Catalunya superant el 85%, no ha estat el cas de la vacuna contra la grip per a menors de 5 anys.

Els contagis de grip continuen a l'alça als hospitals catalans, superant ja el pic de casos de l'any passat, que es va situar als més de 10.000.

Tot i que els casos de grip representen més del 45% dels virus respiratoris detectats actualment, els registres encara es troben per sota dels casos prepandèmia. Segons dades de l'Institut Català de la Salut, el 65% dels hospitalitzats i el 77% dels malalts que es van atendre a urgències per grip aquesta darrera setmana, no s'havien vacunat. La incidència, que és ascendent a totes les franges d'edat, està afectant sobretot els menors de quatre anys. Un fet que els pediatres de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona atribueixen a una baixa vacunació dels infants contra la grip. El doctor Rodrigo destaca que, al revés de l'any passat, enguany són els adults qui pateixen més els virus respiratoris, i ha estat la unitat de pediatria la que ha hagut de cedir llits a la unitat general.

D'altra banda, també han augmentat les hospitalitzacions i ingressos a UCI de malalts de COVID-19, però la taxa de contagi del virus es troba estabilitzada.