Els preus dels lloguers es limitaran a partir del febrer a 140 municipis, entre ells Badalona

Els preus dels lloguers es limitaran a partir del febrer a 140 municipis, entre ells Badalona
Judit Larios
11/01/2024 - 19:09

Badalona - Els topalls als preus dels lloguers entraran en vigor a Catalunya durant el mes de febrer. Així ho ha anunciat aquest dijous la consellera de Territori, Ester Capella, després de reunir-se amb la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez. L'acord permetrà desencallar el bloqueig de la regulació dels lloguers que hi havia des de feia més de set mesos.

La contenció de rendes s'aplicarà a 140 municipis, entre ells Badalona, que seran declarats zones tenses. En total, 6,2 milions de persones, més del 80% de la població catalana, se'n podran beneficiar. Fins ara, el govern espanyol havia frenat el límit del lloguer proposat per la Generalitat argumentant que el seu índex de preus de referència no era vàlid i que no s'havia presentat tota la documentació necessària. Ara, set mesos després que la llei d'habitatge espanyola entrés en vigor, consellera i ministra han pactat que aquest índex s'aprovi i es publiqui en les pròximes setmanes. És una eina imprescindible per fixar el cost màxim dels lloguers i que permetrà la publicació de la delimitació de les zones tenses.

Mapa dels municipis que es declaren àrees tenses

El lloguer dels nous contractes dels municipis de la llista, segons la nova norma, no podrà superar el preu del darrer contracte vigent en els últims cinc anys, un cop aplicat l'IPC. A més, en el cas de grans tenidors, les rendes s'hauran d'ajustar a l'índex de preus. Des del Sindicat de Llogateres han qüestionat que aquest nou índex serveixi per baixar els lloguers tant com seria just.

És important que aquest índex contempli els preus reals, no només els preus de la bombolla d'aquests últims anys que s'han signat. En aquells casos que sigui un lloguer desproporcionat, que no tingui relació amb els salaris, que baixi.

El sindicat també ha lamentat que aquesta regulació de preus «arriba molt tard» i ha evitat celebrar-ho, diu, fins que vegi «els detalls i la lletra petita» de l'acord.