Els reptes en seguretat urbana i prevenció a debat a Santa Coloma de Gramenet

Els reptes en seguretat urbana i prevenció a debat a Santa Coloma de Gramenet
Raquel Moreno Escudero
26/09/2023 - 14:32

Santa Coloma de Gramenet - La prevenció de la violència entre els joves ha protagonitzat l'inici del Fòrum Espanyol per a la Prevenció i la Seguretat Urbana que fins aquest dimecres es celebra a la CIBA de Santa Coloma de Gramenet. Sota el lema «Reptes actuals en seguretat urbana i convivència» diferents representants de les administracions públiques, cossos de seguretat, experts i acadèmics posen en comú les problemàtiques i les necessitats ciutadanes, aportant solucions i recursos per a gestionar-les.

fòrum prevenció 3

Les violències sexuals entre els joves des d'una perspectiva de gènere i l'estratègia de detecció i prevenció de l'assetjament escolar, han estat dues de les ponències que han obert el debat sobre quines són les eines que té a l'abast la societat per resoldre conflictes que malauradament són cada vegada més presents a les aules. En aquest sentit, cal repensar el concepte de la masculinitat i com els joves accedeixen a la sexualitat, segons ha alertat el psicòleg infantojuvenil, Aharón Fernández.

Els joves no només han de conèixer les conseqüències punitives d'un delicte d'agressió sexual, sinó també han de rebre atenció des d'una mirada de reparació i reflexió sobre la seva masculinitat

fòrum prevenció 5

En aquesta primera xerrada també s'ha posat sobre la taula la necessitat d'identificar les emocions d'adolescents i joves per prevenir el suïcidi i poder activar un protocol específic per fer front a l'assetjament escolar. Segons xifres del 2020 el suïcidi se situa en la primera causa de mortalitat infantil dels 10 als 19 anys. A més, un 75% de les víctimes no ho expliquen a ningú. N'ha parlat la caporala responsable de la Unitat de Relacions i Mediació amb la Comunitat de la Policia Municipal de Terrassa, Íngrid Assaker.

La unitat d'assetjament escolar de la policia municipal de Terrassa pot assessorar i mediar a través d'un protocol específic

L'objectiu d'aquesta cita anual és compartir experiències per a que els municipis que en formen part puguin cooperar i integrar diferents visions respecte a la seguretat i la convivència. La gestió de les ocupacions, la mobilitat urbana o l'equilibri entre l'oci nocturn i la convivència veïnal també són presents en les jornades que finalitzen aquest dimecres. El Fòrum Espanyol per a la Prevenció i la Seguretat Urbana és una associació de municipis per a la promoció de polítiques públiques de prevenció i seguretat.

fòrum prevenció 2