Els sindicats protesten per la planificació de Salut de cara a l'estiu

Els sindicats protesten per la planificació de Salut de cara a l'estiu
Susana Soldado
19/06/2024 - 14:45

Els sindicats SATSE i CATAC-CTS denuncien que l'autocobertura de vacances i el tancament d'alguns llits i quiròfans als hospitals públics catalans afectaran directament a l'atenció dels pacients, també a les condicions laborals dels treballadors.

Badalona - Concentració aquest dijous en defensa de la sanitat pública com a protesta per la planificació del departament de Salut de cara a l'estiu. El departament de salut va anunciar fa uns dies que, a causa de la no aprovació de pressupostos, aquest estiu no es podrà contractar nou personal per cobrir les vacances de la plantilla. Tot i que des de l'ICS garanteixen que hi haurà prou professionals per cobrir l'activitat, ja que només hi haurà un 25% de l'activitat quirúrgica, els sindicats alerten que la ràtio de treballadors sanitaris serà molt justa. Asseguren que el que Salut denomina fer autocobertures, és una retallada encoberta. Segons, la Magda Moyano, delegada de SATSE a l'Hospital Germans Trias, 'la ratio als hospitals ja és més baixa que la mitjana europea, amb la proposta del departament per aquest estiu encara serà més just'. Moyano alerta que 's'estan eliminant els dies de conciciliació dels treballadors i els descansos perquè no hi ha prou personal per cobrir-ho tot'

Des dels sindicats han posat alguns exemples d'activitat aturada. Expliquen que l'Hospital Germans Trias i Pujol va tancar l'1 de maig, i fins el 30 de setembre, 21 llits de pediatria, una xifra que des del centre desmenteixen. Des de l'ICS defensen que la situació epidemiològica entre els infants és favorable i que, per tant, a l'estiu els ingressos de pediatria es redueixen. Els sindicats recorden que, a l'activitat normal de l'hospital de Can Ruti, aquest estiu hauran d'atendre també els pacients pediàtrics urgents que necessitin ingrés que es derivin de l'Hospital de Mataró. 'No sé com ho farem si tenim mitja planta de pediatria tancada' afirma Jesús Frias ,delegat CATAC-CTS a l'Hospital Germans Trias, que defensa que anirà en detriment de l'atenció dels pacients. 'Volen donar negoci a les mútues i la sanitat privada' conclou Frias.

Segons expliquen els sindicats, aquest estiu hi haurà 5 quiròfans menys fent intervencions programades. Tot i que des de l'ICS asseguren que l'activitat quirúrgica de l'hospital és gairebé un 8% superior respecte l'any passat, els sindicats ho posen en dubte. Com a protesta, de cara a aquest dijous, hi haurà dues concentracions. CATAC-CTS ha convocat a dos quarts d'11 del matí davant de la consellera de Salut, mentre que el sindicat d'infermeres SATSE, ho ha fet a dos quarts de 12 a la seu de l'Institut Català de la Salut.