En el Dia Internacional del Poble Gitano, la comunitat reivindica el romaní i més presència a les llistes electorals

En el Dia Internacional del Poble Gitano, la comunitat reivindica el romaní i més presència a les llistes electorals
Mar Martínez / Laura Valverde
08/04/2024 - 18:20

Sant Adrià de Besòs - Unes 200 persones s'han aplegat al voltant del riu Besòs per a celebrar, avui 8 d'abril, el Dia Internacional del Poble Gitano. Es tracta d'un dia per a donar a conèixer la cultura i la història del poble gitano i reivindicar la defensa dels drets. L'acte ha tingut lloc al Riu Besòs, a l'altura del Pont Cristòfol de Moura de Sant Adrià del Besòs.

La celebració ha començat a les dues amb la Cerimònia del Riu, que el poble gitano organitza anualment arreu del món. La gent, reunida als marges del riu, ha contemplat com les dones llancen pètals de flors al riu com a símbol de llibertat. Els homes han encès espelmes a l'aigua en record dels seus avantpassats i de les víctimes de l'èxode romaní.

L'acte també ha servit per reivindicar la importància del romaní, la llengua materna de la comunitat gitana. I per demanar la presència de gitanos i gitanes a les llistes electorals. Així ho ha manifestat Manuel Fernández, gitano, va ser polític a l'Ajuntament de Sant Adrià i treballa pel Pla Integral del Poble Gitano a la Generalitat de Catalunya. L'alcaldessa de Sant Adrià del Besòs, Filo Cañete, també ha posat en relleu la importància de la comunitat gitana a la ciutat.

La celebració també ha comptat amb el president grup municipal del PSC, Fernando Carrera, qui ha reivindicat la importància de fer polítiques amb la col·laboració del poble gitano. I també el cantaor Pedro el Granaíno ha entonat el Gelem-gelem, himne del poble gitano.