Les infermeres de l'ICO de Badalona, claus en tots els àmbits vinculats als pacients amb càncer

Les infermeres de l'ICO de Badalona, claus en tots els àmbits vinculats als pacients amb càncer
Sílvia Villarroel
19/05/2023 - 11:56

Badalona - Els diferents rols que desenvolupen les infermeres de l'Institut Català d'Oncologia de Badalona, posen en evidència la importància del seu paper en tots els àmbits vinculats als pacients amb càncer.

L'Helena López és infermera oncològica especialitzada en assajos clínics. Treballa en una unitat d'investigació que gestiona tot el procés assistencial d'un pacient en fase 1 que està inclòs en un assaig clínic.
Un assaig clínic és un estudi d'investigació en el qual un laboratori proposa una molècula o un fàrmac que necessiten provar per tal de detectar a quina dosi s'ha d'administrar, per quina via, quins efectes produeix i quina eficàcia té en el diagnòstic oncològic del pacient. Des de la infermeria, l'Helena gestiona tot aquest procés d'investigació. Prepara tots els procediments que cal realitzar seguint les instruccions del laboratori per traduir-les i aplicar-les directament al pacient. Hi ha persones que participen en l'assaig clínic per primera vegada i d'altres que ja han dut a terme altres línies de tractament i que ara se'ls hi recomana un de nou.

Tot aquest procés requereix una coordinació amb tot l'equip. Per aquest motiu és essencial el rol de xarxa i de connexió de la infermera amb totes les parts implicades, i al mateix temps la tasca d'acompanyament emocional i d'educació sanitària que dona als pacients. Precisament l'Olga Fernández, és infermera gestora de casos de la Unitat Funcional de Mieloma Múltiple, una patologia hematològica. S'encarrega d'aquest acompanyament als pacients afectats des que se'ls dona el diagnòstic a l'ICO o venen derivats des d'algun altre Hospital o Centre d'Atenció Primària.

INFERMERA ICO 3

L'Olga fa de coordinadora amb els altres especialistes que intervenen en el cas d'aquell pacient, i aquí és on es troba el punt de connexió entre les dues infermeres. També es dedica a fer els aspirats de medul·la òssia, que és un procediment pel qual la majoria dels pacients hematològics han de passar abans de començar el tractament.