Evitar l'estigmatització i difondre figures referents en educació entre el col·lectiu gitano per disminuir l'absentisme

Evitar l'estigmatització i difondre figures referents en educació entre el col·lectiu gitano per disminuir l'absentisme
Berta Soler Mercader
17/10/2023 - 20:46

Badalona - Gairebé el 63% dels joves gitanos entre 16 i 24 anys no es graduen en Educació Secundària Obligatòria, mentre que el percentatge entre la població general és només del 4%. Així ho indica un informe publicat per la Fundació Secretariat Gitano, que treballa, entre altres, amb el col·lectiu gitano de Sant Roc. Membres de la Fundació han reclamat al programa Badalona 360 que les administracions impulsin polítiques per evitar que s'estigmatitzi el barri.

Respecte a l'últim informe elaborat l'any 2012, les dades actuals mostren un petit avenç que des de la Fundació qualifiquen d'insuficient. Les dades recollides recorden, són aproximades, ja que no hi ha cens de població gitana sobre el qual fer l'estudi. Tot i el progrés plasmat en les xifres, alerten que després de la pandèmia, han notat que la situació s'ha congelat o alentit. Una de les causes és el context socioeconòmic que exclou a les famílies amb menys recursos del sistema educatiu perquè es veuen obligats a cobrir les necessitats bàsiques i a abandonar les aules. Amb tot, afirmen que la percepció sobre l'educació ha canviat entre la comunitat, i comencen a veure-la com una eina. Des de la Fundació treballen des de 2013 en el programa PROMOCIONA, que aspira que els alumnes continuïn estudiant després de cursar l'ESO i que les dades demostren que és un èxit en el 80% dels casos.

L'entitat recorda que la segregació causa conflicte en tots els àmbits, no només a Sant Roc en si, sinó amb els col·lectius d'altres barris. És per això que demanen que l'administració agafi el guant per impulsar polítiques que evitin l'estigmatització del barri.