Albiol atribueix l'anomalia de les proves de la policia local a la impressió, i l'oposició vol explicacions en un ple extra

Albiol atribueix l'anomalia de les proves de la policia local a la impressió, i l'oposició vol explicacions en un ple extra
Anna G. de Albéniz/ Raquel Moreno/ Mar Martínez
20/11/2023 - 15:05

Badalona - L'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, atribueix a un error d'impremta les respostes ombrejades en les proves d'accés a la Guàrdia Urbana. El tribunal va anul·lar la convocatòria ahir per presumptes irregularitats en detectar possibles respostes lleugerament marcades en més fosc als exàmens. L'alcalde ha explicat que el document es va treballar de forma correcta però que, un cop imprès en format físic, la meitat de les preguntes presentava aquest aspecte. Alguns dels enunciats tenien més d'una opció destacada, i en d'altres, la resposta en negreta no era l'opció correcta. Tot i així, ha posat èmfasi que 'no hi ha cap intencionalitat al darrere'.

Per arribar al fons de la qüestió, s'ha aixecat acte notarial. En aquest sentit, el notari ratifica que hi havia preguntes amb diverses respostes ressaltades, tant correctes com incorrectes. Ha confirmat la detecció d'ús de dos tipus de colors de la lletra, 'negre' i 'automàtic', però afirma que la diferència és imperceptible en pantalla i que només es detecta un cop imprès. A més, les dues versions dels exàmens contenen les mateixes preguntes i presenten les mateixes irregularitats.

L'alcalde ha accedit a donar les explicacions pertinents a un ple extraordinari, si així ho sol·licita l'oposició. La primera fase de les proves de selecció es repetirà finalment el proper dissabte, 25 de novembre, a l'Edifici Roger de Llúria de la Universitat Pompeu Fabra.

Sindicats i oposició volen que es depurin responsabilitats

De manera immediata, els sindicats SIP-FEPOL i PSU han demanat, per mitjà de comunicats, responsabilitats al departament de Recursos Humans del consistori sobre les suposades irregularitats als exàmens.

SIP-FEPOL considera que el fet que algunes preguntes estiguessin marcades amb la resposta correcta de manera subtil és una greu irregularitat i 'una falta de respecte cap als aspirants que s'havien preparat' per a les proves d'accés al cos policial. Denuncien que, a diferència d'altres anys, en aquesta ocasió no es va contractar una empresa externa perquè elaborés els qüestionaris i garantís un procés sense anomalies. La PSU titlla d'intolerables els fets, i més tenint en compte els recursos que s'havien destinat per fer les proves. Se suma a l'exigència de responsabilitats i demana que es compensi tots els aspirants pels perjudicis causats.

A petició del tribunal del procés, el notari de guàrdia de Badalona s'ha personat aquest mateix diumenge a la seu de Recursos Humans per aixecar acta de l'incident. Fonts del govern local afirmen que el notari ha constatat que el model d'examen 'és correcte' i que 'només hi havia alguns errors'.

L'oposició, unida per reclamar un ple extraordinari i denúncia a l'oficina antifrau

Des de l'oposició a l'Ajuntament de Badalona, Esquerra Republicana considera que els fets atempten contra la igualtat d'oportunitats dels candidats i la transparència del procés. Avui mateix, el grup municipal ha presentat una denúncia a l'oficina antifrau per tal que s'obri una investigació.

Tot indica que l'oposició -Esquerra, PSC i Comuns, tot i que Guanyem no s'hi ha pronunciat- s'unirà per forçar un ple extraordinari per tal que el govern esclareixi els fets. Expliquen que cal una quarta part dels regidors perquè sigui així i apunten que no és el primer cop que es detecten anomalies en les proves de la policia local.